Sosyal Medya

Coğrafyamız

BaÄŸdat'ta Dev Protesto!

Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es Sadr’ın çağrısı üzerine bugün başkent Bağdat’ın Tahrir Meydanı’ında reformu destekleme ve yolsuzlukların engellenmesi için hükümetin yeni yollar bulması amacıyla protesto gösterileri başladı



Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’ta “milyonluk protesto” baÅŸladı. Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es Sadr’ın çaÄŸrısı üzerine bugün baÅŸkent BaÄŸdat’ın Tahrir Meydanı’ında (Özgürlük Meydanı) protesto gösterisi düzenlendi.


Irak meclisi Sadr Grubu milletvekili Riyaz Hali Muftin, “Sadr’ın mesajı Kürt, Arap, Hristiyan, Müslüman, Sünni ve Åžii tüm Irak halklarınadır. Irak’ın toprak bütünlüğü ve birliÄŸimizi engelleyen tüm olumsuzluklar içindir. Bize göre, dış devletler, Irak’a baskı yaparak herÅŸeyin kötüye gitmesine neden oluyor” dedi.



Riyaz Hali Muftin gösterinin ayrıca, reformu destekleme ve yolsuzlukların engellenmesi için hükümetin yeni yollar bulması amacıyla yapıldığını söyledi.

Irak bayrağı dışında hiçbir bayrak ve flamaya izin verilmeyen gösteride silah ve şiddete başvurulmaması uyarısında bulunuldu.



SADR’DAN 45 GÃœN SÃœRE

Mukteda es Sadr, 13 Åžubat’ta Irak BaÅŸbakanı Haydar Abadi’ye 45 gün içinde reformları uygulamazsa desteÄŸini çekeceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Abadi’nin reform programının uygulanmamasının halka ihanet olduÄŸunu belirten Sadr, “Saddam’ın yıkılmasından sonra yapılan tüm anlaÅŸmalar incelenmelidir” demiÅŸti.

BaÅŸbakan Haydar Abadi’yi sert bir ÅŸekilde uyaran Sadr Hareketi’nin lideri, “Reform yapılmazsa grev ve boykota gideriz. 45 gün içinde Abadi reformları sonuçlandıramaz ise, emin olsun ki siyasi desteÄŸimizi çekeceÄŸiz” ifadelerini kullanmıştı.



SADR HAREKETÄ°

Mukteda es Sadr, resmi bir makamda olmamakla birlikte, Irak’ın en etkili dini ve politik figürlerinden biri olarak biliniyor. Irak meclisindeki Sadr Grubu’nun da lideri olan Sadr, Maliki hükümetini, ülkedeki diÄŸer siyasi grupları dışlamakla suçluyordu. Sadr, aynı zamanda Mehdi Ordusu’nun komutanlığını yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.