Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail'den Gazze'ye 'ateşkes karşılığında' liman

Haaretz gazetesinin iddiasına göre, İsrail, Gazze’de liman inşa etme seçeneğini değerlendirmeye aldı. İsrailli yetkililer, bunun karşılığında, Hamas'tan uzun vadeli bir ateşkes bekliyor



Ä°srail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, Gazze Åžeridi’nde bir deniz limanını inÅŸa etme seçeneÄŸi, geçtiÄŸimiz haftalarda Ä°srail’in askeri ve siyasi yetkililerinin deÄŸerlendirme masasındaydı.

Gazeteye göre amaç; Gazze’de gittikçe kötüleÅŸen ekonomik ÅŸartlar ve onu hafifletecek, uzun vadeli yapısal bir çözüm bulma ihtiyacı. Aksi takdirde Ä°srail’in kendini Hamas ile yeni bir savaÅŸ riski var.

Haaretz, Ä°srail ordusunda üst düzeyli yetkililerin bu liman seçeneÄŸini prensip olarak desteklediÄŸini bunun karşılığında ise Hamas ile uzun vadeli bir ateÅŸkes beklediklerini söyledi. Ancak gazete, BaÅŸbakan Binyamin Netenyahu ile Savunma Bakanı MoÅŸe Yalon’un bu seçeneÄŸe karşı tutumlarını hatırlatarak baÅŸarı ÅŸansının çok yüksek olmadığını vurguladı.

Hamas’ın bir yetkilisi, “Dünya, Hamas’ın bu ablukanın sürmesini kabul etmeyeceÄŸini anlamalı” ÅŸeklinde bir ifade bulunmuÅŸtu. Gazze ablukasının arkasında Batılı, Ä°srailli ve Arap faktörlerinin de olduÄŸunu dile getiren yetkili, bu dosyayı hareketlendirmek için ellerinde önemli kartların olduÄŸunu da söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.