Sosyal Medya

Dünya

Kırgızistan'da dini eğitime engelleme

Kırgızistan’daki daha önce dini okullarda çalışma izni verilen öğretmen ve müdürlerin çeşitli bahanelerle çalışma izni iptal edildi



Kırgızistan’da  Ä°slami eÄŸitim veren medreselerde yöneticilerinin yüzde 90'ı ve öğretmenlerinin de yüzde 50'sinin çalışma izni verilmedi. Yeterlilik bahane edilerek dini eÄŸitim veren medrese hocaları ders veremez duruma düştü.

Kırgızistan Ä°slam Dini Ä°daresi BaÅŸkanlığı kadro deÄŸerlendirme Komisyonu BaÅŸkanı Abdullah Arsankuluv, çarÅŸamba günü RIA Novosti ajansına konu ile ilgili açıklama yaptı.

Arsankuluv, 24 Şubat tarihinde Kırgızistan Dini İdaresi Başkanlığı'nın ülkedeki dini medreseler müdürleri, öğretmenleri ve diğer çalışanlarının yeterlilik sınavlarının başladığını bildirdi.

Abdullah Asrankulov, “Ãœlkedeki medreseler müdürlerinin yüzde 90'ı ve 483 öğretmenin 200'den fazlası gerekli olan dini ve modern ilimler eÄŸitimi olmadıkları için yeterlilik sınavlarına alınmadılar” dedi.

Asrankulov, daha önceki Müftülüğün ülkedeki imamların eğitim seciyesini denetlediğini ve onlardan çoğunun yüksek eğitim seviyesi olduğunun belirlendiğini de sözlerine ekledi.

Haberde Kırgız yetkililerin, Ä°slam'ın radikalleÅŸmesi konusunun ülke güvenliÄŸi için ciddi bir tehdit haline geldiÄŸini iddia edildi. Bunun ana nedenlerinden biri olarak da ülkedeki imamların düşük eÄŸitim seviyesi olduÄŸu savunuluyor.. 

Yeterlilik sınavları, 2014 yılında Savunma Konseyi'nin dini anlaşmazlıklar yüzünden gençler arasında oluşan dini aşırılığın propagandasını önlemeye yönelik tavsiyesi üzerine önlem alıcı prosedür kapsamında yapılıyor.

Dini İşler Devlet Komisyonu'na göre, nüfusu altı milyonu aşan Kırgızistan'da 2 bin 400'den fazla dini kuruluş bulunuyor. Bunların iki binden fazlası İslami dini kurum olarak çalışıyor. Ülkede 2 bin 300'den fazla cami, 10 İslami yüksek eğitim kurumu, 70'den fazla medrese , 69 vakıf, dernek ve İslam merkezinin yanı sıra 11 İslami kurum bulunuyor.

Bu kurumların çoğu yurt dışından finanse ediliyor. Ülkede aynı zamanda Hristiyanların 378 dini kuruluşu bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.