Sosyal Medya

Dünya

Suriye'de 'ateşkes' bu gece başlıyor

Suriye'de bu gece 00.00'dan itibaren savaşın başlamasından bu yana ilk kez kapsamlı bir ateşkes denemesi yapılacak...



Suriye’de savaşın baÅŸladığı 2011 Mart ayından bu yana ilk kez geniÅŸ çaplı bir ateÅŸkes deneniyor. EÄŸer her ÅŸey yolunda giderse bu gece 00.00’dan itibaren ‘çatışmaların durması’ uzlaÅŸmasının yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rusya destekli Esad rejimi uzlaÅŸmaya uyacağını belirterek, bazı ÅŸartlar öne sürmüştü. Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin geçici ateÅŸkese ‘ön onayı’ verdiklerini açıklamıştı.

YPG’nin sözcüsü Redur Halil, “Biz YPG olarak, mevcut plana büyük önem veriyoruz ve meÅŸru müdafaa ÅŸartları kapsamında karşılık verme hakkımızı saklı tutarak ateÅŸkese tamamen uyacağız” dedi.

Muhaliflerin de bir önemli bir kısmı anlaşmayı yetersiz bulsa da uyacaklarını belirtmişti.

Bu arada ateÅŸkes anlaÅŸması IŞİD ve Nusra Cephesi’ni kapsamıyor. Bu örgütlere yönelik saldırılar devam edecek. Ancak bugüne kadar IŞİD bahanesi ile sivillere ve diÄŸer muhalif gruplara saldıran Rusya’nın saldırılarını devam etmesinden endiÅŸe ediliyor.

Türkiye ise ateÅŸkes anlaÅŸmasına PYD/YPG’nin de dahil edilmemesini istiyor.

Suriye iç savaşında şimdiye kadar 470 bin kişinin öldüğü, 1.9 milyon kişinin yaralandığı belirtiliyor. 6 milyondan fazla Suriyeli, ülke içinde yer değiştirirken, 4 milyondan fazla kişi yabancı ülkelere kaçtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.