Sosyal Medya

Dünya

Kırgızistan'a 'Rus' darbesi

'Rossiya 24' ile Rossiya kanallarında, Kırgızistan’ın terör örgütü DAEŞ’in insan gücü kaynağı haline geldiği ileri sürüldü.



Rusya’da devlete ait TV kanalları ''Rossiya24'' ile Rossiya, Kırgızistan'ın terör örgütü DAEÅž’in insan gücü kaynağı haline geldiÄŸi iddiası, Kırgızistan'da tepkiye neden oldu.

TV kanalları, ana haber ve ara bültende yayınlanan haberde, Kırgızistan'ın güneyinin, ülkenin en sorunlu bölgelerinden biri olduÄŸu ve Suriye rejimine karşı savaÅŸmak için giden Kırgızistan vatandaÅŸlarının resmi rakamlardan daha fazla olduÄŸu öne sürüldü.

Haberde ''Kırgızistan'ın Rusya'ya DAEÅž militanlarını ihraç edebilecek en önemli kanallardan birine dönüşebileceÄŸi uyarısında bulunarak, Suriye'den Kırgızistan'a döneceklerin iÅŸsizlik yüzünden Rusya'ya işçi sıfatıyla gelebileceÄŸi'' iddia edildi.

Görüntülerde, DAEÅž'e katılan ve yaralandıktan iki hafta sonra ülkesine dönerek cezasını ceza infaz kurumları dışında çeken bir gencin ifadelerine yer verilirken, eski militan bu gencin, Türk doktoru tarafından ameliyat edildiÄŸi de ileri sürüldü. 

KIRGIZİSTANLILARDAN BÜYÜK TEPKİ GÖRDÜ

Yaklaşık dört dakikalık görüntülü haberde, gözaltındaki DAEÅž eski militanı, Suriye’ye giden gencin anne ve babası, din adamı ve milli istihbaratın basın sözcüsünün açıklamalarına yer verildi.

Rus haber kanalların kullandığı ifadeler, Kırgızistan'da sosyal medyada geniÅŸ yankı uyandırdı. Sosyal paylaşım sitelerini kullananlar, ''Kırgızistan’ın son dönemde Rusya’nın enformasyon savaşına maruz kalmaya baÅŸladığını'', DAEÅž militanları arasında Rusya kökenli vatandaÅŸların sayısının Kırgızistanlılardan daha fazla olduÄŸunu ileri sürdü. 

'ETÄ°K KURALLARINI Ä°HLAL EDÄ°YORLAR'

''Psikoloji SaÄŸlığı ve Toplum'' adlı sivil toplum örgütü uzmanı Burul Makenbayeva, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu haberi yapan Rus kanalların gazetecilerin etik kurallarını ihlal ettiklerini vurguladı.

Kırgızistan’da basın ÅŸikayetleriyle ilgilenen kurumların Rus kanallarına ÅŸikayetlerini iletmeleri gerektiÄŸini ifade eden Makenbayeva, haber düzeltilmediÄŸi sürece, Rusya’da bulunan Kırgızistan vatandaÅŸlarına yönelik ÅŸiddetin artabileceÄŸi uyarısında bulundu.

Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, Suriye'de 500 civarında Kırgızistan vatandaşının bulunduğunu açıklamıştı.

DAEŞ'in yasak olduğu Kırgızistan'a Suriye'den dönen veya gitme teşebbüsünde bulunanlara ağır hapis cezası öngörülüyor.

Kaynak : AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.