Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistanlı çocukların yüzde 47'si okul görmemiş

Pakistan'da 24 milyon öğrenci okula devam etmezken bunların 18 milyonu hiç okul görmemiş...



Pakistan'da son yıllarda eğitim kalitesinde artan standartlara rağmen ilkokuldan sonra okula devam etme oranları hala çok düşük. Öğrenciler belli sebeplerle ilkokuldan sonra eğitime devam edemiyor.

Dawn gazetesinin ülkedeki eğitim istatistiklerinden faydalanarak yaptığı habere göre ülkedeki öğrencilerin yüzde 62'si devlet okullarında okurken bu öğrencilerin sadece yüzde 20'si yükseköğrenim görebiliyor. Özel okullar ise eğitimde önemli bir boşluğu doldurmasına rağmen her öğrenci bu kurumlara gidemiyor.

Ülkede 5 - 16 yaş arasında olup okula gitmeyen öğrencilerin sayısı son yıllarda 25 milyondan 24 milyona (çocukların yüzde 47'si) inerken bunların 18 milyonunun hiç okul ortamı ve sınıf görmediği kaydediliyor. Son yıllarda ciddi yatırımlara rağmen tuvalet, elektrik ve suyu olmayan çok sayıda okul var. bazı okulların ise binası bile yok...

Okula gitmeyen çocukların en yoğun olduğu eyalet Belucistan. Burada çocukların yüzde 60-70'i okula gidemiyor. Okula gitmeyen 24 milyon çocukların 12,8 milyonunu kızlar oluşturuyor. Bu rakamlar da kızların yanında erkeklerin de okumadığını gösteriyor.

Pakistan'da öğrencilerin yüzde 70'i ilkokula kadar okuyor. Liseyi bitirenlerin oranı yüzde 27; yükseköğrenim görenlerin oranı ise yüzde 2.

Öğrencilerin okulu bırakmasının nedenlerinden biri eğitim kalitesi. Eğitim kalitesi yüksek okullardaki öğrencilerin eğitimini devam ettirme oranı çok daha yüksek. Belucistan başta olmak üzere birçok eyalette okullarda sadece tek öğretmen görev yapıyor. İslamabad'da bir öğretmene 16; Hayber Peştun'da ise 42 öğrenci düşüyor. Ülkede ortalama bir öğretmene düşen öğrenci sayısı ise 33.

Öğrencilerin okulu bırakmasının en önemli nedeni ise maddi imkansızlıklar. Ülkede ilkokuldan sonra okumanın ciddi bir maddi yükümlülüğü var. Okulun terk edilmesinde üçüncü önemli etken ise güvenlik.

Gazetenin verdiği istatistiklerde her şeye rağmen kızların okuma oranlarında ve öğrenci sayısında büyük artışlar yaşanıyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.