Sosyal Medya

Dünya

Avrupa Karıştı! Yunanistan Büyükelçisi'ni Geri Çekti

Avusturya'nın Afgan sığınmacıları geri göndermesi ve Başkan ülkeleri ile zirve yapması üzerine Yunanistan CViyana büyükelçisini geri çekti



Avusturya'nın kendisini dışlayarak Balkan ülkeleriyle mülteci zirvesi toplamasına ve AB'ye sunduğu önerilere tepki gösteren Yunanistan Viyana'daki büyükelçisini geri çekti.

BBC'de yer alan habere göre Avusturya'nın Balkan ülkeleriyle düzenlediği zirvede gündeme getirdiği öneriler, AB içişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantısında ele alınacak.

Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'ın zirve sonrası bir bildiri yayınladı. Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, mülteci akınının önlenmemesi halinde AB'nin geleceğinin tehlikeye gireceğini söyledi.

Bildiride ise iltica hakkının "istediÄŸi ülkeyi seçmek" anlamına gelmeyeceÄŸi belirtilerek “Schengen AnlaÅŸması'nı imzalayan tüm ülkelerin, AB'ye giriÅŸ ÅŸartlarını taşımayanları sınırdan çevirmesi gerektiÄŸi vurgulandı. Ayrıca “AB'ye giriÅŸte ortak standartlar belirlenmeli: Gelen herkesin parmak izi alınmalı, pasaportu olmayan ya da sahte belge taşıyanlar geri gönderilmeli” denildi.

YUNANÄ°STAN'DAN SERT TEPKÄ°

Bu önerileri sert bir dille eleştiren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise ülkesinin bir "ruhlar deposuna" dönüştüğünü ve bu krizle başbaşa bırakılmaması gerektiğini söyledi. Yunanistan ayrıca Viyana'daki büyükelçisini geri çağırdı.

Makedonya geçtiğimiz haftasonu Afganları Yunanistan sınırından geri çevirmeye başlamıştı. Avusturya da bir süredir günde sadece 80 mülteci alıyor.

Bu tek taraflı kısıtlamalar sonucunda binlerce mülteci Yunanistan'da mahsur kaldı. Bu sayının önümüzdeki haftalarda, havaların da ısınmasıyla hızla artması bekleniyor.

Atina hükümeti, Avusturya ile Balkan ülkelerinin dün yaptığı toplantıya davet edilmemiş ve bundan duyduğu memnuniyetsizliği gruba iletmişti.

Yunanistan eğer diğer AB ülkeleri kota usulüyle mültecileri paylaşmazsa, yakında yapılacak AB Mülteci Zirvesi'ndeki tüm kararları veto edeceğini söylüyor.

Almanya'nın başını çektiği bir grup ülke, Ankara ile anlaşma yapılarak mültecilerin çoğunun Türkiye'ye geri gönderilmesini, bir kısmının da kotalar belirlenerek AB ülkelerine dağıtılmasını öneriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.