Sosyal Medya

Dünya

Avrupa'dan S. Arabistan'a Yemen ambargosu

Avrupa Parlamentosu, Yemen'e yönelik operasyonları nedeniyle S.Arabistan'a silah ambargosu kararı aldı.



Avrupa Parlamentosu (AP), Suudi Arabistan’a silah ambargosunu öngören bir kararı onayladı.

AP’deki YeÅŸiller grubunun internette yayınladığı açıklamaya göre, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonlarında yaÅŸanan insan hakları ihlalleri araÅŸtırılıncaya kadar Avrupa’dan bu ülkeye silah ambargosu uygulanacak.

AP’de 212’ye karşı 359 oyla kabul edilen karar, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’de düzenlenen operasyonların uluslararası hukuka uygunluÄŸunun incelenmesini öngörüyor.

'YEMEN'DEKÄ° SAVAÅž ULUSLARARASI HUKUKUN Ä°HLALÄ°'

Kararın kabulü için bir süredir çalışma yürüten Yeşiller grubunun sözcüsü Alyn Smith, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Avrupa Parlamentosu’nun Suudi Arabistan’a silah ambargosu çaÄŸrısı bir ilktir ve Suudi Hava Kuvvetleri’nin Yemen’de yürüttüğü savaÅŸa yönelik artan öfkeyi yansıtmaktadır. Suudi Arabistan Ä°ngiltere ve Fransa’nın baÅŸlıca silah müşterisidir. Savaşın baÅŸladığı Mart 2015’ten bu yana binlerce kiÅŸinin öldüğü Yemen’de bu silahlarla uluslararası hukukun ciddi bir biçimde ihlal edilidÄŸini gösteren kanıtlar bulunmaktadır.”

Smith, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’den silah ambargosunun nasıl uygulanacağı konusunda incelemelerde bulunmasını isteyeceklerini belirtti.

SUUDİ ELÇİ MEKTUP YAZMIŞTI

Ä°ngiliz basını, Brüksel’deki Suudi Arabistan Büyükelçisi Abdulrahman el Ahmed’in geçen Pazar günü AP milletvekillerine mektup göndererek oylamada ‘hayır’ oyu kullanmasını istediÄŸini yazmıştı. El Ahmed’in ülkesinin Yemen’de insani yardım amacıyla operasyon yürüttüğünü savunarak Ä°ran’ı Yemen’e müdahale etmekle suçladığı belirtilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.