Sosyal Medya

Dünya

Rusya'da ifade özgürlüğü yok, Özbekistan'da işkence var

Amnesty'nin hazırladığı rapora göre Özbekistan'da işkence, Rusya'da ise ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller öne çıkıyor



Uluslararası Af Örgütü, Rusya ve Özbekistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda Özbekistan’daki insan hakları durumunun ciddi kaygılar uyandırdığı belirtildi. Rusya ile ilgili olarak ise ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, medya ve internet üzerinde ciddi baskılar bulunduÄŸu kaydedildi.

Af Örgütü'nün raporunda "2015 yılının Mart ayında Ä°slam Kerimov, gerçek siyasi muhalefet adayları olmadan ve Anayasayı ihlal ederek dördüncü kez CumhurbaÅŸkanlığına seçildi. Özbek hükümeti muhaliflere ve rejime karşı olan insanlara karşı baskı ve iÅŸkence yöntemlerini kullanıyor” denildi. Bunun yanında terör ve devlete karşı iÅŸlenen suçlarla itham edilenlerin tutukluluk süresinin ÅŸaibeli olarak uzatıldığı bildirildi.

Ä°slam Kerimov hükümeti Özbekistan Ä°slam Hareketi’nin IŞİD’e katılımının ardından ülkede tehdidin arttığı yönündeki iddialarını devlete ait medya aracılığıyla devamlı olarak halka hatırlatıyor.

Bu nedenle memleket içinde ve yurt dışında göçmen işçi olarak çalışan ve İslami hareketlerle ilişkide olduğundan şüphelenilen onlarca kişi hapis cezasına çarptırıldı.

ÖZBEKÄ°STAN’IN EN ÖNEMLÄ° SORUNLARINDAN BÄ°RÄ° Ä°ÅžKENCE

Af Örgütü’nün raporunda, Özbek polisi ve güvenlik görevlilerinin soygun, gasp ve adam öldürme gibi suçlarla suçlanan insanlara, cinayetlerini itiraf etmeleri için iÅŸkence yaptıkları belirtildi. Devlete karşı suçlarla itham edilenlere, özellikle terörizm ve buna benzer suçlamalarda iÅŸkence yaygın ÅŸekilde kullanılıyor.

Raporda işkence olaylarının rejimin maskeli cellâtları ve bazen de hapishanelerdeki mahpuslar tarafından yapıldığına dikkat çekiliyor.

Özbek rejimi hapishanelerinde tutuklu bulunan bir sanık bu tür işkence olayına tanık olduğunu, işkencenin hem erkek hem de kadın tutuklulara tuvalet, banyo ve dışarıya ses geçirmeyen özel odalarda yapıldığını söyledi.

Özbekistan mahkemeleri işkence izleri açık görüldüğünde dahi bunları delil olarak kayda geçirmiyor.

2014 yılındaki bir mahkeme duruşmasında ülkede yasaklanan İslamcı partinin iki üyesi hapishanede kendilerini el ve ayakları bağlı halde dövdüklerini, tırnaklarını kopardıklarını, sıcak sobaya oturttuklarını, ancak mahkemenin bunları dikkate almadığını bildirmişti.

Rapora göre, Özbekistan ifade özgürlüğü yasaklanan ve barışçıl gösteriler yasaklanan bir ülke.

RUSYA’DA Ä°FADE ÖZGÃœRLÜĞÜ Ä°HLALLERÄ° ÖN PLANDA

Uluslararası Af Örgütü'nün yıllık raporuna göre, Rus hükümeti ülkede ifade ve protesto özgürlüklerini ciddi şekilde kısıtlıyor, hükümet medya ve internet üzerinde geniş denetimini sürdürmeye devam ediyor.

Rusya’da sivil toplum kuruluÅŸları (STK) faaliyetleri de ciddi ÅŸekilde kısıtlanıyor. Ä°nsan hakları aktivistlerine göre söz konusu STK’lar geçtiÄŸimiz yıl 'yabancı ajanslar yasası'ndan son derece olumsuz yönde etkilendi.

Bunun yanında Putin idaresini eleştiren kişilerin tutuklanması ve yargılanması sayısında da önemli sayıda artış görünüyor.

İlk defa sokak protestosuna katılan Ildar Dadin isimli Rus vatandaşına 2014 yılında kabul edilen hükümete karşı protestolara tekrar katılanları cezalandırmayı öngören yasaya göre hapis cezası verildi.

Ä°nsan hakları aktivistleri, Kafkasya’da silahlı grupların saldırılarının sayısında görülen azalmaya dikkat çekiyor. Ancak rapora göre Rus hükümeti bu bölgede hala adam kaçırma, yasadışı gözaltı, iÅŸkence ve tutuklulara kötü muamele uygulamaya devam ediyor.

Öte yandan Rusya günümüzde uluslararası toplumun ana sorunu halini alan mülteci sorununa da kayıtsız kalmaya devam ediyor. 2015 yılının ilk dokuz ayında sadece 96 kişiye mülteci statüsü verdi. Bunlar arasında Suriyelilerin olmaması dikkat çekti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.