Sosyal Medya

Güncel

Obama, Suriye'deki ateÅŸkes konusunda temkinli!

Barack Obama, Suriye'de sürecek ateşkesle ilgili beklentilerin yükseltilmesi konusunda temkinli olduklarını açıkladı



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Suriye’de çatışmaların durdurulması için varılan anlaÅŸmayla ilgili, “Beklentileri yükseltme konusunda oldukça temkinliyiz” dedi.

Obama, Beyaz Saray’da Ãœrdün Kralı Abdullah ile görüştü. Ä°ki lider daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Kral Abdullah ile ağırlıklı olarak Suriye, IŞİD ile mücadele ve Irak konularını görüştüklerini belirten Obama, Ãœrdün’ün bu konularda ABD için çok önemli bir ortak olduÄŸunu söyledi.

Obama, “Suriye ile ilgili olarak Kral Abdullah’a, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile yaptığımız konuÅŸma ile çatışmaların durdurulması anlaÅŸması hakkında bilgi verdim. Bununla ilgili beklentileri yükseltme konusunda oldukça temkinliyiz. Sahadaki durum zorlu ancak geçen hafta boyunca tehdit altındaki kiÅŸiler için insani yardım ulaÅŸtırılmasıyla ilgili makul miktarda ilerleme gördük” dedi.

Barack Obama, şunları kaydetti:

“Gelecek haftalarda, ülkeyi harabeye çeviren ÅŸiddetin azaldığını görebilirsek bu durum bize kuzeyde ve güneyde uzun süreli ateÅŸkes için temel hazırlayacak ve Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için gerekli siyasi geçiÅŸ için hareket etme imkanı tanıyacak. Bu durum aynı zamanda Rusya dahil -ki kendileri ÅŸu anda bunu yapmıyor ve buna odaklanmış durumda deÄŸil- tüm dünya toplumlarının DAEÅž’in peÅŸinden gitmesini saÄŸlayacak.”

Ãœrdün’ün Suriyeli mültecileri ağırlayarak önemli bir iÅŸ yaptığını belirten Obama, Ä°srail ve Batı Åžeria’daki durumu da ele aldıklarını söyledi.

Obama, “Ä°ki tarafa da umutsuzluk yerine bir ihtimal ve umut hissi saÄŸlamamızın önemli olduÄŸu konusunda fikir birliÄŸimiz sürüyor. Bunu yapmak zor. Nasıl ilerleme saÄŸlayabileceÄŸimize dair fikirleri araÅŸtırdık” ifadesini kullandı.

KRAL ABDULLAH

Ãœrdün Kralı Abdullah da ABD halkı ve Obama’ya, destekleri ve IŞİD tehdidine karşı mücadelede liderliÄŸi için teÅŸekkür etti.

“Uluslararası takımın parçası olarak hepimiz siyasi bir çözüm bulmak için uÄŸraşıyoruz” diyen Kral Abdullah, doÄŸru yönde ilerlediklerine inandığını bildirdi.

Kral Abdullah, “Suriye konusunda ABD’nin verdiÄŸi desteÄŸin seviyesi ve BaÅŸkan Obama’nın gösterdiÄŸi liderlikle Washington’dan iyimser ayrılıyorum. Rusya ile konuÅŸmalarınızın süreci doÄŸru yönde ilerleteceÄŸini ümit ederim” dedi.

Ä°srail-Filistin konusunda ise umutlu olmak gerektiÄŸini vurgulayan Kral Abdullah, Obama ile sorunun çözümü için 2016’da neler yapılabileceÄŸini görüştüklerini bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.