Sosyal Medya

Güncel

"İslamofobi hukuken nefret suçu olarak tanınmalı"

AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Şenay, Avrupa’da göçmen akınına ilişkin olarak İslamofobik nefret söylemi ve suçlarının artmaya başladığını bildirdi.



Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) Müslümanlara Karşı HoÅŸgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Doç. Dr. Bülent Åženay, Avrupa’da göçmen akınına iliÅŸkin olarak Ä±rkçı ve Ä°slamofobik nefret söylemi ve suçlarının artmaya baÅŸladığını bildirdi.

Şenay, dünyanın en büyük bölgesel güvenlik kuruluşu AGİT'in 2016 yılı Dönem Başkanlığını yürüten Almanya ile 57 katılımcı devlet tarafından AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi olarak atanmasının ardından, yeni görevini, Avrupa'da nefret söylemi ve İslamofobi ile mücadelede atılacak adımları AA muhabirine değerlendirdi.

AGÄ°T Ä°nanç Özgürlüğü Danışma Kurulu ÃœyeliÄŸi görevi de devam eden Åženay, yeni görevine baÅŸlamasının ardından, önceki gün Viyana'da AGÄ°T Ãœye Ãœlkeleri Daimi Temsilcilikleri ve Avrupa'daki Müslüman sivil toplum kuruluÅŸlarının da yer aldığı "HoÅŸgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadelede Bütüncül Yaklaşım" baÅŸlıklı toplantıya katıldığını söyledi.

Söz konusu toplantının açılış konuÅŸmasında Suriye krizi nedeniyle Avrupa’ya yönelen göçmen akınına ve Avrupa ülkelerindeki Müslümanların yaÅŸadığı sıkıntılara dikkati çektiÄŸini ifade eden Åženay, "Avrupa'ya yönelik son mülteci akınıyla iliÅŸkili olarak ırkçı ve Ä°slamofobik nefret söylem ve suçları artıyor. Toplantıda, bu sorunun çözümü için çok boyutlu çalışmalar yapılması gerektiÄŸi konusunda mutabık kalındı” dedi.

Toplantıda, Avrupa'daki Müslümanların yaÅŸadığı sıkıntıları da dile getirdiÄŸini anlatan Åženay, “Müslüman varlığının güvenlikçi politikalarla entegre edilmesi mümkün deÄŸil. Müslümanların Avrupa toplumundaki varlığının çok kültürlü ve çoÄŸulcu toplum çerçevesinde ele alınması, özellikle hukuk, eÄŸitim ve kamu politikalarının ötekileÅŸtirmeyi engelleyen bir ÅŸekilde geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini vurguladım” diye konuÅŸtu.

"İslamofobi hukuken nefret suçu olarak tanınmalı"

Ä°slamofobinin hukuken nefret suçu olarak tanınmasının gerektiÄŸini de kaydeden Åženay, “Toplantının kapanış konuÅŸmasında da Avrupa'da Müslümanların, Avrupa'nın geleceÄŸinin inÅŸasında vazgeçilmez bir unsur olduÄŸunu, Avrupa'nın geleceÄŸinin birlikte inÅŸa edileceÄŸini ifade ettik” dedi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.