Sosyal Medya

Dünya

Avrupa kapıları kapadı, mülteciler Yunanistan'da sıkıştı

Avrupa'ya göç yolu üzerindeki hemen hemen bütün ülkeler sınırlarını kapatınca Yunanistan'a sıkışan mülteciler için yeni mülteci merkezleri oluşturulmaya başlandı



Makedonya bir süredir sınırlarını mültecilere tamamen kapattı. Yunanistan ise bunun geçici olduÄŸunu umuyor. Avusturya’dan da mültecilerin Slovenya ve Hırvatistan’a geri gönderildiÄŸine dair haberler geliyor. Bu arada mülteci akınını durdurmak isteyen Slovenya, Hırvatistan sınırına asker konuÅŸlandırdı.

Slovakya ise mülteci akınını kesmek amacıyla Avusturya ve Macaristan sınırlarını kapatmak için hazır durumda olduÄŸunu açıkladı. 

Artık Sırbistan’ın, Suriye’den gelen mültecilerin bir kısmını da “Siz Suriye’nin savaÅŸ bölgesinden gelmiyorsunuz” bahanesi ile kabul etmemeye baÅŸladığına dair haberler de var. 

Danimarka hükümeti ise bugün aldığı kararla 4 Mart'a kadar, on gün boyunca Almanya ile sınırlarda geçici kontrolleri uzattı.

Belçika makamları ise mültecilere karşı tedbir amacıyla Fransa ile olan sınırında geçici kontrol yapacağını açıkladı. Fransa'nın ManÅŸ Tüneli yakınındaki sığınmacı kampını kapatma kararı Belçika yöneticilerini harekete geçirdi. Sığınmacıların Belçika'ya geçmesini engellemek için Fransa sınırında geçici kontrole baÅŸlandı.

AFGAN GÖÇMENLER YUNAN HÜKÜMETİNE İSTİFA GETİREBİLİR

Yunanistan'da mülteciler yürüyerek FYRO Makedonya sınırındaki İdomeni'ye doğru ilerliyor.

FYRO Makedonya sınır kapatınca ve Afgan mülteciler de elde kalınca Yunanistan Göç Bakanı Muzalas'ın Tsipras'a istifasını sunduğu iddiaları dolaşmaya başladı.

Yunanistan'ın İdomeni kasabasında mültecilere karşı çekilen çelik çit ve Makedon güvenlik güçleri.

Alınan haberlere göre, Selanik'teki eski Anagnostopulu kışlası, 2000 kişilik göçmen ve mülteci merkezi haline getirilecek.

SIÄžINMACI ZÄ°RVESÄ°NE NOTA

Atina hükümeti, Viyana’da Batı Balkan ülkeleriyle yapılması planlanan sığınmacı zirvesine Yunanistan’ın davet edilmemesi nedeniyle Avusturya’ya nota verdi. 

Avusturya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, KaradaÄŸ, Sırbistan ve Slovenya dışiÅŸleri bakanlarını çarÅŸamba günü Viyana’ya davet etmiÅŸti. Sığınmacı krizinin ele alınacağı zirvenin adı da ‘Göç’ü Birlikte Yönetmek’ olarak açıklanmıştı.

Avusturya ve Balkan ülkeleri İçiÅŸleri ve DışiÅŸleri Bakanları’nın mülteci sorununu iliÅŸkin gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantıya karşı Atina tepkili. BaÅŸbakan Aleksis Çipras dün AB Dönem BaÅŸkanı Hollanda’nın BaÅŸbakanı Mark Ruth ile yaptığı telefon konuÅŸmasında Atina’nın bu rahatsızlığını dile getirmiÅŸti. Atina geçen haftaki zirvede alınan kararlara uyulmaması ve sınırların tek taraflı bir kararla kapatılmasından duyduÄŸu kaygıyı dile getiriyor.

BM Mülteciler Yüksek Temsilcisi Filippo Grandi dün Midilli’deydi. Grandi ve BaÅŸbakan Aleksis Çipras konu hakkında bugün bir görüşme yapılacak. Ardından ilgili bakanlar ve diplomatik misyon temsilcileri ile görüşecek, sığınmacı kabul merkezlerini ziyaret edecek. AkÅŸam 16.00’da da görüşülen konular hakkında basın açıklaması yapılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.