Sosyal Medya

Güncel

Rusya-ABD arasında ateşkes ayrılığı

Suriye'de ateşkes için anlaşan ABD ile Rusya arasında ilk ayrılık yaşandı.



Ä°lk kritik açıklama, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Ä°gor KonaÅŸenkov’dan geldi. Suriye ateÅŸkes planının duyurulmasından 24 saat sonra sahneye çıkan KonaÅŸenkov, “ABD ile Rusya arasında 22 Åžubat tarihinde saÄŸlanan mutabakat gereÄŸi ateÅŸkesin denetimi için Hmeymim Havaüssü’nde kontrol gurubu çalışmalarına baÅŸlamış bulunuyor” dedi.

KonaÅŸenkov, askeri üste ayrıca Suriye içindeki kavgalı tarafların uzlaÅŸmaları için görüşme alanı olacağını belirterek, “ABD askeri yetkililerine bilgi alışveriÅŸinde bulunacağımız acil hat numaralarını verdik. ABD yönetiminin de benzer ÅŸekilde kendi acil irtibat kanallarını duyurmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KERRY: B PLANI SEÇENEKLERİMİZ VAR

Bunun üzerine, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’den ‘B planı’ açıklaması geldi. ABD Senatosu’nun Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi’nde soruları yanıtlayan Kerry, (Suriye Devlet BaÅŸkanı) BeÅŸar Esad’ın gerçek bir geçiÅŸ yönetimi sürecinin oluÅŸturulması konusunda gerçek kararlar alması gerekecek. EÄŸer bu olmazsa, muhakkak ki deÄŸerlendirilen B planı seçenekleri bulunmaktadır” diye konuÅŸtu.


MOSKOVA'NIN 'B PLANI'NDAN HABERÄ° YOK

Kerry’nin ‘B planı’ çıkışına Moskova’dan yanıt gecikmedi. Rus Ä°nterfaks haber ajansına konuÅŸan Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı yetkilisi, “Moskova’nın “B” planından haberi yok. Rusya ile ABD arasında Suriye’de ateÅŸkes görüşmeleri yapılırken alternatif plan üzerinde durulmadı. Bize göre ÅŸu anda tüm taraflar ‘A planı’nın baÅŸarıya ulaÅŸması için çalışmalı” açıklamasını yaptı.

ESAD PUTİN'E SÖZ VERDİ

Bu arada Suriye lideri Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye hükümetinin ülkede ateşkes sağlanmasına destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

İnterfaks haber ajansının geçtiği Kremlin açıklamasında, iki liderin IŞİD, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terör örgütleri listesindeki diğer örgütlerle mücadelenin "taviz vermeden devam etmesinin" önemini vurguladıkları belirtildi.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.