Dünya
Ukrayna'da gizli Kırım tutanakları yayınlandı
İki yıl önce Rusya'nın Kırım'a müdahalesi esnasında devlet yetkililerinin görüşmelerinin tutanakları yayınlandı.
Rusya’nın, Ukrayna’da iktidarın deÄŸiÅŸmesinin hemen ardından Kırım’da müdahaleye baÅŸladığı günlerde gerçekleÅŸtirilen Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantı tutanaklarında, dönemin Parlamento BaÅŸkan Yardımcısı ve CumhurbaÅŸkanı Vekili Oleksandır Turçinov, BaÅŸbakan Arseniy Yatsenyuk, dönemin Savunma Bakanı Ä°gor Tenyuh, İçiÅŸleri Bakanı Arsen Avakov, eski BaÅŸbakan Yuliya TimoÅŸenko gibi isimlerin katıldığı bilgisi yer alıyor.
TURÇİNOV HARİÇ HEPSİ "VERELİM" DEDİ
Rusya’nın Kırım’a müdahalesine karşı izlenecek tavrın tartışıldığı toplantıda, sadece Oluksandır Turçinov'un, Kırım’ın askeri olarak savunulmasından yana oy kullandığı diÄŸer üyelerin buna karşı çıktığı belirtiliyor.
"UKRAYNA ORDUSU HAZIRLIKSIZ"
Tutanaklarda İçiÅŸleri Bakanı Arsen Avakov’un ve iç istihbarat teÅŸkilatı (SBU) baÅŸkanı Gennadiy Nalivayçenko’nun, Kırım’da nüfusun büyük bölümünün Rusya’yı desteklediÄŸini öne sürdükleri görülüyor. Kırım’a Rus müdahalesini silahlı yoldan önleme seçeneÄŸine karşı çıkanların arasında, dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Ä°gor Tenyuh’un da yer aldığı görülüyor. Tenyuh tutanaklara geçen açıklamasında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin o dönemde 142 bin kiÅŸiden oluÅŸmasına karşılık bunların ancak 5 bininin savaÅŸabilecek durumda olduÄŸunu belirtiyor.
Dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı ayrıca, Kırım’da 15 bin kadar Ukrayna askerinin olduÄŸunu fakat bunların önemli bölümünün, askerliÄŸi sadece maaÅŸlı bir iÅŸ olarak gören yerel sözleÅŸmeli personelden oluÅŸtuÄŸunu, bir kısmının ise Rusya yanlısı olduÄŸunu belirttikten sonra Kırım’daki Ukrayna askerleri içinde Ukrayna için savaÅŸabilecek olanların sayısının sadece bin 500 - 2 bin civarında olduÄŸunu dile getiriyor.
"BATI BÄ°Zi DESTEKLEMEZ"
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanan tutanaklarda, BaÅŸbakan Arseniy Yatsenyuk’un da, Batılı ülkelerin Rusya’yla çıkacak savaÅŸta Ukrayna’yı desteklemesinin beklenemeyeceÄŸini, Ukrayna’nın böyle bir durumda kendi başına savaÅŸmak durumunda kalacağını söylediÄŸi görülüyor. Yatsenyuk, Batılı ülkelerin öncelikle Avrupa’nın ortasında Rusya’yla bir savaşın patlak vermesini istemeyeceklerinden ötürü, ikincisi ise Irak ve Afganistan’da savaÅŸtan yorgun düşen Batılı güçlerin ÅŸimdi de Ukrayna’da etkin askeri destek vermeye hazır olmayacaklarından ötürü askeri seçeneÄŸe sıcak bakmayacağını ifade ediyor.
TİMOŞENKO: BU BİR SUÇTUR
Ukrayna’nın önde gelen devlet ve siyaset adamlarının gizli görüşme tutanaklarının iki yıl sonra yayımlanması ve bu ÅŸekilde dönemin liderlerinden pek çoÄŸunun Rusya karşısında askeri seçeneÄŸin mümkün olmadığını söylediklerinin kamuoyuna yansıması, ülke genelinde yankılara neden oldu. Toplantıya katılan Ukrayna’nın eski baÅŸbakanlarından Yuliya TimoÅŸenko, bu tutanakların yayımlanmasının Ukrayna’daki bazı çıkar çevrelerinin bazı siyasetçilere karşı rövanÅŸ alma kaygısından kaynaklandığını ve bunları yayımlamanın suç olduÄŸunu söyledi.
Dönemin SBU (Ukrayna iç istihbarat ve güvenlik teÅŸkilatı) BaÅŸkanı Valentin Nalivayçenko ise gizli toplantıda söylediÄŸi, “Kırım’da Rusların kitlesel desteÄŸe sahip oldukları”yönündeki sözlere iliÅŸkin olarak, bölgedeki gerçeklerin Kiev’de görünenden çok farklı olduÄŸu, o dönemde Kırım’da Ukrayna’nın bölgedeki varlığını savunacak kimsenin kalmadığı yanıtını verdi.
UKRAYNA NASIL KARIÅžTI
Ukrayna’da bundan iki yıl önce, 2014 yılının Åžubat ayının sonlarında, Batı yanlısı kesimler, ABD’nin de açık destek verdiÄŸi bir ihtilal ile yönetime gelmiÅŸ ve Rusya yanlısı olarak adlandırılan dönemin Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç’i ülkeden ayrılmak zorunda bırakmıştı. Yeni yönetime tepki duyan ve Rusya’ya sempatiyle yaklaÅŸan Kırım Yarımadası’ndaki Rus kökenli nüfus, bu geliÅŸmelere tepkiyle yaklaÅŸmış ve Rusya yönetimi, Kiev’deki ihtilali gayrimeÅŸru ilan etmiÅŸti. Rusya’nın etkin giriÅŸimiyle yarımadada, uluslararası kamuoyunun tanımadığı bir referandumda Rusya’ya baÄŸlanma yönünde karar çıkmış ve Rusya, bu referanduma dayanarak, 2014 yılının Mart ayında, Kırım’ı ilhak etmiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.