Sosyal Medya

Dünya

PKK'dan plaket alan Amerikalı: Türkiye'siz başaramazdık

ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadeledeki önemine değindi.



McGurk, Beyaz Saray’ın günlük basın toplantısına katılarak DAEÅž’e karşı yürütülen kampanyaya iliÅŸkin gazetecilere bilgi aktardı.

DAEŞ'İN SAVAŞÇI SAYISI 25 BİNE GERİLEDİ

Hava saldırılarının baÅŸladığı tarihten bugüne gelince kadar örgütün hem Suriye’de hem de Irak’ta hareket kabiliyetini yitirdiÄŸine ve toprak kaybettiÄŸine iÅŸaret eden McGurk, örgütün son dönemdeki asker sayısının da azaldığına dikkati çekti.

McGurk, yaklaşık 120 ülkeden DAEÅž’e katılan yabancı savaşçının bulunduÄŸunu ifade ederek ilk baÅŸlarda 35 bin olarak tahmin ettikleri savaşçıların sayısının ÅŸu anda 25 bine gerilediÄŸi kaydetti.

Baskı altında tutulan DAEÅž’in, savaşçılarının maaÅŸlarında da yarı yarıya azalmaya gittiÄŸini belirten McGurk, Türkiye’nin sınırda 98 kilometrelik alanda artırdığı güvenliÄŸin, örgütün yeni savaşçılar kazanmasını önlemedeki rolüne iÅŸaret etti. McGurk, “Türkiye bu sınırı kapatmaya baÅŸlamakla çok iyi bir iÅŸ yaptı” ifadesini kullandı.

"RUSLARIN HALEP'Ä° BOMBALAMASI Ä°NSANÄ° KRÄ°Z YARATTI"

Halep kentinde sivillere yönelik son saldırılara ilişkin bir soruyu yanıtlayan McGurk, şu aşamada ülkede çatışmasızlık halini sağlayabilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

McGurk, bu hedefi başarmanın güçlüğünün farkında olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Halep’in kuzeyindeki alana iliÅŸkin çalışıyoruz çünkü Halep’in kuzeyindeki bu alan Nusra Cephesi’nin, DAEÅž’in kontrolünde olan yer deÄŸil. Burada ılımlı muhalif gruplar bulunuyor. Çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaÅŸma hayata geçirilecekse ve devam edecekse orada ÅŸiddetin ciddi ÅŸekilde azaldığını görmeliyiz."

McGurk, Rusya'nın hava saldırılarının Halep bölgesindeki durumu dramatik bir ÅŸekilde daha da karmaşıklaÅŸtırdığını dile getirerek “Rejimle hareket eden Ruslar Türkiye’den Halep’e ulaÅŸan ana ikmal koridorunu vurdular. Ruslar silah koridorunu kapattıklarını söylüyor ancak bu aslında insani koridordu ve gerçek bir insani kriz yarattı” diye konuÅŸtu.

McGurk, "Ruslar davranışlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmezse ve rejim hareketlerinde deÄŸiÅŸiklikler gerçekleÅŸtirmezse geçiÅŸ için ciddi bir siyasi sürece sahip olamayız”ifadesini kullandı.

KOBANÄ° ZÄ°YARETÄ°

Brett McGurk, bir soru üzerine, geçen haftalarda Kobani’ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretin amacının Åžadadi kasabasının geri alınmasına yönelik operasyonun öncesinde Kürtler, Araplar, Hristiyanlar ve diÄŸer gruplar arasında “siyasi birliktelik” saÄŸlamak olduÄŸunu söyledi.

Arap kökenlilerin çoÄŸunlukta olduÄŸu Åžadadi’nin DAEÅž’ten temizlenmesi için operasyonun devam ettiÄŸi bilgisini veren McGurk, operasyonun baÅŸarıya ulaÅŸacağı konusunda iyimser olduklarını vurguladı.

"TÃœRKÄ°YESÄ°Z BAÅžARAMAZDIK"

McGurk, Türkiye’nin DAEÅž’e karşı uluslararası kampanyanın “asıl partnerlerinden” biri olduÄŸunu kaydederek “Türkiye'siz bunu baÅŸaramazdık” dedi.

McGurk, ABD BaÅŸkanı Obama’nın perÅŸembe günü DışiÅŸleri Bakanlığına giderek Suriye’de diplomatik ve siyasi çabalara iliÅŸkin brifing alacağını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.