YaÅŸam
Sosyal medya saldırganlığına karşı haklar nelerdir
Üniversite öğrencilerinin sosyal medya saldırganlığı karşısında yasal haklarını bilmedikleri ortaya çıktı.
Üniversite öğrencilerine yönelik araştırmada, öğrencilerin sosyal medya saldırganlığı karşısında yasal haklarını bilmedikleri ve böyle bir durumla karşılaştıklarında ilk tepkilerinin "kızgınlık" olduğu belirlendi.
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Medya Sosyolojisi üzerine yazılan ilk kitabın sahibi Doç. Dr. Levent Eraslan yaptığı açıklamada, sosyal medyanın günlük yaşamda sıkça rastlanılan şiddet ve saldırganlık olgusunu beraberinde getirdiğini belirtti.
SOSYAL AÄžDAN SALDIRGANLIK ÃœST BOYUTTA
Eraslan, "sosyal medya saldırganlığı"nın sosyal medya kanallarını kullanarak bir birey ya da gruba, özel veya tüzel bir kişiliğe karşı çeşitli amaçlar güdülerek, sistematik ya da bireysel yapılan hakaret, tehdit, şantaj, toplu mesaj, nefret suçu ve teknik saldırı gibi zarar verme davranışlarını içerdiğini ifade etti.
Sosyal medya ağları üzerinden yapılan sanal iletişimin (mail, yorum, mesaj gibi) kişinin saldırganlık dürtüsünü yeni bir zemin üzerine taşıdığını anlatan Eraslan, "Sosyal medyada fiziksel olarak bir saldırganlık davranışının sergilenmesi mümkün olmasa da, günümüzde sosyal ağlar üzerinden psikolojik saldırganlık davranışlarının üst boyutlarda sergilenebildiği görülmektedir" diye konuştu.
"SOSYAL MEDYA SALDIRGANLIÄžI HIZLA YAYILIYOR"
Sosyal medya hukuku, sosyal medya etiği ve bilinçli sosyal medya kullanımının önemine değinen Eraslan, sosyal medya saldırganlığının hızlı bir şekilde yayıldığını vurguladı.
SOSYAL MEDYADA HAKARETÄ°N CEZASI
Türkiye'de ise bu gelişmelere rağmen sosyal medya hukuku ve etiği gibi kavram ile uygulamaların yeterince gelişmediğine dikkati çeken Eraslan, "Sosyal medya ortamında bir kişiye hakaret, Türk Ceza Kanunu'na göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Sosyal medya araçlarının kullanım şartlarına bu cezalar eklenebilir" diye konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.