Sosyal Medya

Coğrafyamız

Delirten savaÅŸ

Yeni Şafak, Rus bombardımanı altındaki Halep’in merkezindeki akıl hastanesine girdi. Savaştan sonra hasta sayısı iki katına çıkan hastanenin müdürü Muhammed el Hacı, katliamlarda ailelerini kaybeden çocuklar ve rejimin işkencelerinden geçen insanların hastanenin yeni hastaları olduğunu anlattı. Hastanede hastalar, doğuştan engelli ve savaştan sonra engelli kalanlar olarak ikiye ayrılıyor. Doğuştan engelliler şanslı olarak görülüyor.



Halep'e her gün onlarca hava bombardımanı yapılırken ÅŸehrin “Kadim” bölümünde yer alan Müşafiye Mahallesi'nin 150 yıllık bir binasında neÅŸeli ÅŸarkılar ve kahkahalar yükseliyor. Burası Osmanlı döneminden kalma akıl hastanesi ve huzurevi. Yeni Åžafak, yaÅŸlı ve engelliler ile akıl hastalarının kaldığı hastaneye girdi. Ağır Rus bombardımanları, PKK'nın Suriye'deki silahlı yapılanması YPG ve Ä°ran güdümlü yabancı savaşçıların kente tacizleri yüzünden yaklaşık 15 gündür ilk kez insani yardım ulaÅŸtırılan hastanedeki hasta sayısı savaÅŸ nedeniyle iki katına çıktı.

HASTANENÄ°N MASKOTU HALEPLÄ° BEKRÄ°

40'lı yaÅŸlarındaki Bekri, hastanenin maskotu olmuÅŸ durumda. En sevmediÄŸi soru “BeÅŸÅŸar'ı seviyor musun?” sorusu. Bu soruya ne cevap vermeye bile korkan Bekri doÄŸuÅŸtan engelli olduÄŸu için hastanenin ÅŸanslı hastalarından olarak görülüyor. Bekri'nin aynı yatakhaneyi paylaÅŸtığı çok sayıda arkadaşı ise 2011'den bu yana süren savaÅŸ nedeniyle akıl saÄŸlığını yitirmiÅŸ.

 

 

Halep'teki hastanede 100'e yakın yaşlı, 62 de zihinsel engellinin tedavileri sürüyor. Hastanede yemek sıkıntısı yaşanıyor.

 

 

 
 



BURAYI YAŞATMAK İÇİN YAŞIYORUZ

Hastanenin müdürü Muhammed el Hacı'yı büyük bölümü yıkılmış ve günden güne yıkılan kente baÄŸlayan tek ÅŸey bu hastane. 74 yaşındaki el Hacı, “Ben de gidersem bu insanlara kimse bakmaz” diyor ve hastaneyi anlatıyor: “100'e yakın yaÅŸlı ve sakat, 62 de zihinsel engelli kardeÅŸimiz burada yaşıyor. Osmanlı döneminde yapılan bu vakıf, huzurevini yaÅŸatmak bizim görevimiz. Ben ve arkadaÅŸlarım burada burayı yaÅŸatmak için yaşıyoruz.”

İŞKENCEDEN GEÇENLER HASTANEDE

El Hacı, daha önce burada kalan akıl hastası sayısının 30'lar civarında olduÄŸunu söyledi. “5 yıllık savaÅŸ Suriye genelinde çok sayıda kiÅŸinin akıl saÄŸlığını kaybetmesine yol açtı. Özellikle katliamlarda ailelerini kaybeden çocuklar ve rejimin iÅŸkencelerinden geçen insanlar yeni hasta olarak hastaneye geliyor. Aslında Suriye halkı güçlü bir halktır. BaÅŸka bir ülke olsaydı ülkeyi baÅŸtan sona akıl hastanesine çevirmek zorunda kalabilirlerdi.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.