Sosyal Medya

EÄŸitim

Danıştay: Dershaneler devam edemez

Danıştay 8. Dairesi, dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmesini düzenleyen MEB genelgesine yapılan itirazı reddetti.



Anayasa Mahkemesi'nin, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanun hükmünü iptal etmesinin ardından MEB, 12 Ağustos 2015'te özel eğitim kurumlarıyla ilgili işlemlere ilişkin genelge hazırlamış, ardından bu genelgeyi yürürlükten kaldırarak, 18 Eylül 2015'te yeni bir genelge yayımlamıştı. c ise yeni genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 8. Dairesi, genelgeyle ilgili 'yürütmenin durdurulması' istemini reddetti.

DAYANAKTAN YOKSUN

Dershanelerin varlığını ortadan kaldıran kanunun iptali halinde önceki kanunun kendiliÄŸinden yürürlüğe girmeyeceÄŸini hatırlatan Danıştay'ın kararında, “Anayasa Mahkemesi'nce verilen iptal kararlarıyla bu kararların gerekçeleri doÄŸrultusunda gerekli düzenlemeleri yapma hususunda asli sorumluluk yasama organına ait bulunmakta ise de yüksek mahkemenin bahse konu kararından sonra TBMM'nin dershanelere iliÅŸkin yasal bir düzenleme yapmadığı görülmüş olup, sonuç itibarıyla hukuki dayanaktan yoksun bulunan bu kurumların faaliyetlerini devam ettirebilmesine olanak bulunmamaktadır” tespitine yer verildi.

3 BÄ°LÄ°M GRUBUNA RET

Öte yandan Danıştay, sözkonusu MEB genelgesinde yeralan ve en fazla 3 bilim grubunda özel öğretim kursu açılabileceğini hükme bağlayan maddenin yürütmesini ise durdurdu. Gerekçede, özel öğretim kurslarını, yönetmelikteki 8 bilim grubundan en fazla 3'üyle ilgili eğitim vermeye zorlamanın, bu kurumların faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtlayacağı, özel teşebbüs hürriyetini zedeleyeceği tespiti yapıldı. Özel öğretim kursu faaliyetlerinin 3 bilim grubuyla sınırlanması nedeniyle, 3'ten fazla bilim grubundan eğitim almak isteyen kursiyerlerin birden fazla kursa gitmek zorunda kalacağının altı çizilen gerekçede, düzenlemenin kişilerin okul dışı eğitim alma imkanını ölçüsüzce sınırlandırarak, kullanılamaz hale getirebileceği vurgulandı.

'Dershanelerin dönüştürülmesi' genelgesine Danıştay'dan vize çıktı. Danıştay 8. Dairesi, MEB'in 18 Eylül 2015'te yayımladığı Özel Öğretim Kurumları ile İlgili İşlemler konulu genelgesinin, 'dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmesini' düzenleyen hükümlerinin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.