Sosyal Medya

Güncel

Belçika, sığınmacı endişesiyle Schengen'i askıya aldı

Fransa’nın, Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinde bulunan ve İngiltere’ye ‘atlama tahtası’ olarak kullanılan sığınmacı kampını tahliye etmek istemesi, Belçika’yı telaşa düşürdü.



Belçika İçiÅŸleri Bakanı Jan Jambon, Calais kampındaki 4 bin sığınmacının tahliyenin ardından Ä°ngiltere’ye geçmek için Belçika’yı transit yol olarak kullanmak isteyebileceÄŸini ve bu yüzden Fransa sınırındaki kontrollerin yeniden baÅŸlayacağını açıkladı. BaÅŸkent Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen Jambon, “Schengen kurallarına geçici olarak uymayacağımız konusunda Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirdik” dedi. Farklı stratejik bölgelerde ve insan kaçakçılarının kullandığı noktalarda sınır kontrolü baÅŸlatacaklarını belirten Jambon, operasyon için 250-290 polis görevlendirildiÄŸini ve Zeebrugge limanı etrafında da denetim çalışmalarının baÅŸlayacağını duyurdu.

'DÜZENİ SAĞLAMAK İÇİN YAPIYORUZ'

Calais’teki ‘VahÅŸi orman’ (Jungle) adlı kampın tahliyesinin muhtemel olduÄŸuna dikkat çeken Jambon, “Binlerce sığınmacının ülkeye giriÅŸ yapması söz konusu. Yalnızca burada kalmak isteyenler deÄŸil Ä°ngiltere’ye ulaÅŸmak isteyenler de burayı transit rota olarak kullanabilir. Kararımız, düzenin saÄŸlanmasıyla alakalı” dedi.

İngiliz basını, hijyen koşulları nedeniyle güney bölümünün dün boşaltılması beklenen kampın tahliye işleminin mahkeme kararıyla ertelendiği yazmıştı.

BELÇİKA 7. ÜLKE OLDU

Öte yandan Belçika ile birlikte Schengen uygulamasını askıya alan ülkelerin sayısı 7 oldu. Schengen kurallarına göre, sığınmacı akını gibi olağanüstü durumlar karşısında ülkeler, en fazla 6 ay sürmesi kaydıyla sınır kontrollerine yeniden başlayabiliyor. Ancak Yunanistan sığınmacı akınını kontrol etmesi için kendisine verilen mühletin bittiği mayısa kadar çözüm bulamazsa, AB ülkeleri 6 aylık süreyi 2 yıla çıkarabilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.