Sosyal Medya

Güncel

'Anne yaÅŸamak istiyorum beni sakla'

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle Bingöl’e göç etmek zorunda kaldığını belirten anne çatışmalar nedeniyle çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu söyledi.



Sur ilçesinde yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle evlerinden ve iÅŸlerinden olan binlerce aile, Diyarbakır’ın farklı yerlerine baÅŸta olmak üzere çevre il ve ilçelere göç etmek zorunda kaldı. Zor ÅŸartlar altında hayatlarını sürdüren aileler, kendi ve çocuklarının psikolojilerinin bozulduÄŸunu belirttiler.

Çatışmalar nedeniyle yaÅŸadığı maÄŸduriyeti Ä°lke Haber Ajansı’na (Ä°LKHA) anlatan Sur’lu aile, yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle periÅŸan olduklarını, günlerce aç ve susuz bir ÅŸekilde evde mahsur kaldıkları anları anlattı.   

‘Çatışmalar nedeniyle 9 gün evde hapis kaldık’

Çatışmalar nedeniyle Diyarbakır’ın Sur ilçesinden Bingöl’e göç etmek zorunda kaldıklarını anlatan ev hanımı M.Ä°, “3 aydır, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokaÄŸa çıkma yasağı ve akabinde çatışmalar var. Çatışmalar nedeniyle 9 gün evde hapis kaldık, evin kapısına bile çıkamıyorduk. Damların üstünde keskin niÅŸancılar vardı. Günlerce evde hapis kaldıktan sonra bir ÅŸekilde fırsatını bulup oradan çıktık. Önce baÅŸka bir yere oradan Bingöl’ün Genç ilçesine ve ÅŸimdi de Bingöl merkezde oturuyoruz.” dedi.

‘Herkes evini bırakıp bir yerlere gitti’

Åžu anda Sur’daki çatışmalardan dolayı birçok insanın maÄŸduriyet yaÅŸadığını belirten M.Ä°, “Bizim Sur’da oturduÄŸumuz mahallede hiç kimse kalmadı, herkes evini bırakıp kaçtı. Geçen hafta Sur’daki evimize gitmek istedim ama sokaÄŸa çıkma yasağı olduÄŸu için gidemedim.” ifadelerini kullandı.

‘Diyarbakır’dan Bingöl’e geldiÄŸimiz için bize yardım yapılmıyor’

Zor günler geçirdiÄŸini hiçbir yardım alamadığını ifade eden M.Ä°, “Kirada kalıyoruz. Geçim yapamıyoruz. Yardım için devlet kurumlarına baÅŸvuruda bulundum. Hiçbir ÅŸekilde yardım alamadım. Bizim gibi nice maÄŸdur aileler var. Diyarbakır’da bizim durumumuzda olan ailelere ayda bin TL yardım yapılıyor, beyaz eÅŸya veriliyor, gıda veriliyor anlayacağınız her türlü yardım yapılıyor. Evimizi her ÅŸeyimizi orada bırakıp Bingöl’e geldik. Çalışanımız yok. Her ÅŸekilde maÄŸduruz. YaÅŸadığımız maÄŸduriyeti herkesin görmesini istiyoruz. Bizim durumumuzda olan nice insanlar var.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Anne, ben yaÅŸamak istiyorum ölmek istemiyorum beni sakla”

Büyük kızının sara hastası olduÄŸunu söyleyen M.Ä°, “Kızım ilaç tedavisi görüyor, bazen kızımın ilaçlarını dahi alamıyoruz. Burada bir iÅŸimiz olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Åžu anda gerçekten maÄŸduriyet yaşıyoruz. Evimizden çıkarken yanımıza hiçbir ÅŸey alamadık. OÄŸlum daha 7 yaşında anne ‘ben yaÅŸamak istiyorum, ölmek istemiyorum beni saklar mısın’ diyor. Bizim ve çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Burada okulla kayıtlarını yaptım rahat olmadıkları için okulla adapte olamıyorlar. Silah sesi geldiÄŸinde korkuyorlar ve ‘geldiler’ diyorlar. Gerçekten çok zorluklar yaÅŸadık ve yaÅŸamaya devam ediyoruz.” diye konuÅŸtu.

‘Biz Müslümanız Türk ya Kürt olmuÅŸsun fark etmiyor’

YaÅŸanan çatışmaların biran önce bitmesini isteyen M.Ä°,  daha sonra şöyle konuÅŸtu: “Bu olaylar niye oluyor? Biz Müslümanız Türk ya Kürt olmuÅŸsun fark etmiyor. Sonuçta Müslümanlar kardeÅŸtir, gerçekten artık yeter. Herkes huzur istiyor. Hepimize yazıktır ve bizim ne suçumuz var? Bu olanlara artık yeter diyoruz.”

‘Çok acılar çektik, artık huzur istiyoruz’

YaÅŸadıkları olayların psikolojilerini bozduÄŸunu söyleyen M.Ä°, “YaÅŸadığımız olay nedeniyle bir daha evimize dönmek istemiyoruz. Çatışmalardan dolayı ben de çocuklarım da çok etkilendik. Hep ölüm aklımıza geldi. Gözlerimize uyku giremedi. Sonumuz ne olacak diye zor anlar yaÅŸadık. Günlerce aç susuz kaldık ve ölümle burun buruna geldik. Yani çok acılar çektik. Biz artık huzur istiyoruz.” dedi.

Diyarbakır’da yaÅŸadıkları maÄŸduriyeti Bingöl’de yaÅŸamak istemediklerini ifade eden M.Ä°, son olarak ÅŸunları kaydetti: “Yetkililere sitem ederek, burada yardım için baÅŸvuru yaptım. ‘Sadece kira yardımı yapabiliriz’ diyorlar. Çatışmalardan dolayı maÄŸdur olanlara ne hak veriliyorsa bende onu istiyorum. Yetkililer açıklama yaptı. ‘12 ay boyunca her aileye bin TL yardım yapılacak.’ Bu yardımı almak için baÅŸvuru yaptığımızda, yetkililer, ‘buraya niye geldin? Diyarbakır’da yer mi yoktu?’ Bu gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. 17 yıllımı verdim Diyarbakır’a buraya keyfi olarak gelmedim. Mecburi olarak geldik. Yetkililerden acil olarak yardım talep ediyoruz.” (Nihat Kanat-Ä°LKHA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.