Sosyal Medya

Dünya

Amerika uyardı:'Ateşkesi bozan büyük hata yapar!'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’yla belirledikleri Suriye'de ateşkes tarihi hakkında açıklama yaptı. Anlaşmaya uyulmamasının sonuçları olacağını söyleyen Kerry, “Masada başarısız olmamız durumunda uygulanacak ‘B planı’ hakkında önemli tartışmalar yapıyoruz” dedi.



ABD Senatosu Uluslararası Ä°liÅŸkiler Komitesi’nde konuÅŸan ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin gündeminde Suriye’de ateÅŸkes tarihi anlaÅŸması vardı. Rusya ya da diÄŸer tarafların ateÅŸkesi bozması durumunda sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söyleyen Kerry, şöyle konuÅŸtu:

“Ä°hlâlde bulunmaları durumunda cezasız kalacağını düşünenler, çok büyük hata yapar. Masada baÅŸarısız olmamız durumunda uygulanacak ‘B planı’ hakkında önemli tartışmalar yapıyoruz.”

Himeymim hava üssünde koordinasyon merkezi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya ile ABD arasında 22 Şubat'ta varılan anlaşma çerçevesinde Suriye'deki Himeymim hava üssünde koordinasyon merkezi oluşturduklarını belirtti.

Sözcü Konaşenkov, merkezin amacının, Suriye rejimi temsilcileri ile çatışmaların durdurulması anlaşmasında kapsam dahiline alınan muhalefet arasında görüşme sürecinin yürütülmesine, ateşkes anlaşmasının imzalanmasına ve insani yardımların organizasyonuna katkı sağlamak olduğunu belirtti.

AteÅŸkes tarihinde uzlaÅŸma

2011’de baÅŸlayan iç savaşı durdurmak üzere yapılan çalışmaların ardından, ABD ve Rusya Suriye’de ‘ateÅŸkesin’ 27 Åžubat’ta baÅŸlaması için anlaÅŸtı. Suriye'de savaÅŸan gruplardan anlaÅŸmaya katılmak isteyenler de 26 Åžubat öğlene kadar niyetlerini bildirecekler. Karar, IŞİD veya Nusra Cephesi'ni ya da BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından 'terörist' olarak nitelenen diÄŸer örgütleri kapsamayacak.

Esed'den seçim tarihi

ABD ve Rusya'nın Suriye'de ateşkes için tarih belirlemesinin hemen ardından Suriye rejimi lideri Esed, 13 Nisan'da parlamento seçimlerinin yapılmasını öngören bir kararname imzaladı. Suriye'de son parlamento seçimi Mayıs 2012'deydi.

Muhaliflerden 'koşullu' bağlılık

Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Komitesi Koordinatörü Riyad Hicab ise, ateşkes anlaşmanın 'uluslararası garantilere bağlı olduğunu' söyledi. Komitenin daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, muhaliflerin önceden beri üzerinde ısrar ettiği insani talepler yinelendi.

Ateşkes anlaşması için uluslararası çabalara olumlu yanıt verme niyetinde olduklarını belirten komite, ateşkese bağlılıklarının koşullu olduğunun altını çizdi. Muhaliflerin talepleri; kuşatmaların kaldırılması, savaş esirlerinin serbest bırakılması, sivillere yönelik hava saldırılarının durdurulması ve insani yardımların girişine izin verilmesi.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera, AA, AFP ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.