Sosyal Medya

Güncel

Başbakan Davutoğlu: Suriyeli kardeşlerimizi barbar rejimin insafına bırakmayız

Başbakan Davutoğlu, "Suriyeli kardeşlerimizi barbar rejimin, DAEŞ’in, İran’ın ya da sahadaki diğer güçlerin insafına bırakmayız" dedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Al Jazeera" kanalında gazeteci Cemal el Şayyal'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ankara'daki terör saldırısının failinin 24 saat içinde belirlenmesine ilişkin bir soruya Davutoğlu, saldırının ardından soruşturma başlattıklarını ve intihar saldırısını yapan kişinin kimliğinin belirlendiğini anlattı.

DavutoÄŸlu, "Bu YPG ve PKK’nın ortak teÅŸebbüsüdür. Zaten YPG de PKK’nın bir uzantısı. Hiçbir şüphemiz yok" dedi.

"Hükümetin halkını koruyamadığı" eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bizi eleÅŸtirenler, Türkiye’nin çevresinde hükümetlerin topraklarının tümünü kontrol edemediÄŸi altı ülke olduÄŸunu unutmamalı. Sadece Irak ve Suriye ile bin üç yüz kilometrelik sınırımız var ve Türkiye’nin etrafında bir yangın var. Türkiye’de daha fazla risk var çünkü diÄŸer taraftan kontrol edilemeyen sınırlarımız var. Aynı zamanda Türkiye’de iki milyon altı yüz bin mülteci de var"

'Ä°yimser deÄŸiliz'

DavutoÄŸlu, Suriye'de ateÅŸkesin saÄŸlanıp saÄŸlanamayacağına yönelik bir soruya "Elbette ki Suriye’de ateÅŸkes ve barış istiyoruz. Bu konuda Türkiye kadar etkin baÅŸka bir ülke yok. Ama ne kadar iyimser olduÄŸumu soruyorsanız; gerçekçi olmalıyız. Biz iyimser deÄŸiliz çünkü ÅŸu ana kadar bütün bu diplomatik müzakereler rejim, Rusya, Ä°ran ve sahadaki Ä°ranlı unsurlar tarafından daha fazla insanı öldürmek üzere suistimal ediliyor" yanıtını verdi.

Türkiye'nin Suriye halkına desteği

Suriye iç savaşının gidiÅŸatına iliÅŸkin DavutoÄŸlu, "Suriye rejimi ve destekçilerinin zafer kazanıyor olduÄŸu algısı varsa, bu doÄŸru deÄŸil" dedi.

Rusya'nın hava desteğine rağmen rejim güçlerinin başta İdlib ve Halep olmak üzere birçok şehir ve ilçeyi ele geçiremediğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"EÄŸer Suriye halkına Türk desteÄŸi yoksa kendilerini nasıl savundular? EÄŸer bugün gerçek Suriye ılımlı muhalefeti varsa bu, Türkiye’nin desteÄŸi sayesindedir. EÄŸer geçen hafta Rusya’nın DAEÅž’i hedef almadan Tel Rıfat, Halep ve Azez’e 500 uçuÅŸla yaptığı ağır bombardımana raÄŸmen Suriye halkı hala oradaysa ve topraklarını savunuyorsa, bizim desteÄŸimiz sayesindedir. Biz bu desteÄŸe devam edeceÄŸiz. Yani sadece kınamıyoruz, onları destekliyoruz"

DavutoÄŸlu, "YapabildiÄŸimiz kadar bu insanları sınırın diÄŸer tarafında Suriye toprağında tutacağız ve onlara orada yardım edeceÄŸiz. Ancak yine de gelmek isterlerse ve o bölgede hayati tehlikeleri olursa sınırımızı asla kapatmayacağız. Suriyeli kardeÅŸlerimizi barbar rejimin, DAEÅž’in, Ä°ran’ın ya da sahadaki diÄŸer güçlerin insafına bırakmayız" dedi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.