Sosyal Medya

Güncel

MHP teşkilatları neden kapatılıyor?

MHP yönetimi son dört günde aldığı kararlarla bazı il ve ilçe teşkilatlarını “Tüzükten aldığı yetkiye dayanarak” kapattığını duyurdu. Al Jazeera MHP yöneticilerine bu kararların neden alındığını sormak istedi ancak yanıt alamadı. Muhalefet kanadına göre ise bu teşkilatların büyük çoğunluğu kurultay toplansın diye imza veren isimlerden oluşuyor ve Genel Merkez’in amacı muhalefeti “sindirmek.”



Milliyetçi Hareket Partisi son dört günde Elazığ, Denizli, Aksaray, UÅŸak ve Kilis, Tokat il teÅŸkilatları ile Elazığ, Aksaray merkez ilçe ve Ä°stanbul Fatih Ä°lçe teÅŸkilatlarının kapatılması kararını aldı. Bugün bu listeye Kırklareli il ve Kırklareli merkez ilçe de eklendi. MHP’nin teÅŸkilatlanmadan sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Åžefkat Çetin imzasıyla yapılan açıklamada kararların parti tüzüğünün 52 ve 54’üncü maddeleri uyarınca alındığı duyuruldu.

54’üncü maddenin E bendi, “Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile sair ilgili mevzuat hükümleri uyarınca lüzûm görülen yerlerde parti teÅŸkilatları kurmak, kurmaya yetki vermek ve feshetmek, iÅŸten el çektirmek, teÅŸkilatı bir bütün halinde geliÅŸtirmek ve yaygınlaÅŸtırmak” için Merkez Yönetim Kurulu’na yetki veriyor.

Genel Merkez “Neden?” sorusuna yanıt vermedi

Al Jazeera bu teÅŸkilatların neden kapatıldığını sorusunu sormak için MHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Åžefkat Çetin’i aradı. Ancak Çetin sekreteri aracılığıyla “yoÄŸun” olduÄŸunu ileterek görüşmeyi kabul etmedi.

Genel BaÅŸkan deÄŸiÅŸikliÄŸi için Genel Merkez’e dava açan muhalefet kanadı ise Al Jazeera’ye, bu teÅŸkilatların il ve ilçe baÅŸkanlarının delegelerden toplanan “Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için olaÄŸanüstü kurultay toplansın” dilekçelerinin altına imza atan isimler olduÄŸunu söyledi. Bu isimlerden bazıları kurultayı toplamadığı için Genel Merkez’e açılan davada, davacı konumunda.

Kapatılan teşkilat delegelerinin büyük çoğunluğu bu dilekçeye imza atarak "kurultay toplanmasını" talep etmişlerdi.
 

 

ÖrneÄŸin ilk kapatılan teÅŸkilatlardan Denizli il teÅŸkilatının 20 delegesinden 19’u, UÅŸak teÅŸkilatının 7 delegesinden 6’sı, Aksaray teÅŸkilatının 7 delegesinden yine 6’sı ve Kilis teÅŸkilatının 3 delegesinden 2’si imza verdi. 9 delegesi bulunan Elazığ ve 7 delegesi bulunan Kırklareli blok olarak muhalif kanada destek vererek “kurultay toplansın” talebiyle imza attılar. 11 delegesi bulunan Tokat teÅŸkilatının ise 8’i aynı gerekçeyle dilekçeyi imzalayanlar arasında yer alıyor.

Delegeler oy kullanamayabilir

Dava dilekçesinde üst kurul delegesi konumunda 20 il baÅŸkanının imzası bulunuyor. Bazılarının ise il baÅŸkanı delege deÄŸil ama teÅŸkilatın büyük çoÄŸunluÄŸu Genel Merkez’e karşı imza verdi. Åžimdi muhalif kanat baÅŸka görevden almalar da bekliyor. Bunlar arasında Trabzon, Gümüşhane, Bilecik, Ardahan, Bayburt, Samsun, Sivas, TekirdaÄŸ, Çorum, Çanakkale, Sinop ve NevÅŸehir yer alıyor.

Genel Merkez’den yapılan açıklamada bu teÅŸkilatların kapatıldığı bilgisi yanında bu isimler hakkında disiplin iÅŸlemi baÅŸlatılacağı bilgisi de yer alıyor. Tedbirli olarak ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilmeleri durumunda bu, delegelerin yapılacak bir kurultayda oy kullanamamasını da beraberinde getirebilir.

“Sindirme taktiÄŸi”

Al Jazeera’nin ulaÅŸtığı muhalefet kanadından isimler Genel Merkez’in aldığı bu kararı, “Beklenen bir hamle” olarak tanımlıyor.

“Bu beklenen bir hamle, kapatabilir, görevden alabilir ama sırf imza verdiler diye haklarında disiplin iÅŸlemi baÅŸlatılması anti demokratik. Kendilerine her türlü siyasi ve hukuki desteÄŸi saÄŸlayacağız.”

Muhalif kanat ile birlikte hareket eden bir baÅŸka isme göre ise “Genel Merkez ya da yönetimden bazı isimler kendi koltuklarını korumak için muhalefeti zayıflatma veya sindirme taktiÄŸi ile bu kararları alıyor.”

“Bu kapatma kararlarına karşı yargı yoluna müracaat edeceÄŸiz.  Sinan OÄŸan da avukatlarıyla bu isimlere destek verecek. Bu anti demokratik ve  yasal olmayan bir karar. TeÅŸkilat kapatmanın hukuki dayanağı  yok. Bu tip görevden almalar MYK yetkisindedir, MYK bu yetkiyi bazen divana devreder ama ucu açık bütün teÅŸkilatları görevden alma diye bir yetki yok. Bu uydurulmuÅŸ garip bir usûl. Yargıya taşındığında hem tüzükte hem kanunda olmayan bu kararlar yargıdan dönecektir.”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.