Güncel
Diyanet'ten 90.000 camiye kütüphane atağı
Kültür sanat edebiyat gündemimizde neler oluyor? Son zamanlarda gündeme gelen bazı gelişmeleri M. Murtaza Özeren derledi.
Daha evvel Cine-5 ekranlarında Ömer Türker ile Ä°brahim Halil Üçer’in birlikte sundukları “Fikir Pusulası” adında bir program vardı. Fikrin ve düşüncenin izini çeÅŸitli konuklarla sürmeye çalışan bu programın ömrü kısa olmuÅŸtu. GeçtiÄŸimiz hafta ise TRT Diyanet kanalında Sadık Türker’in sunumuyla gerçekleÅŸen Sözün Özü programı el deÄŸiÅŸtirdi ve programın yeni sunucuları Ömer Türker ile Ä°brahim Halil Üçer oldu. Türker ve Üçer yeni kanal ve programlarında aynı izi sürmeye devam ediyorlar. GeçtiÄŸimiz bölümlerde Cüneyt Kaya, EÅŸtref AltaÅŸ ve Ä°hsan FazlıoÄŸlu’nun konuk olduÄŸu Sözün Özü, TRT Diyanet’te PerÅŸembe akÅŸamları saat 21.30’da tarih, medeniyet, felsefe ve düşüncenin izini sürmek adına seyircilerini bekliyor.
***
Ä°hsan Işık, ülkemizde pek de raÄŸbet görmeyen biyografi ilminin birkaç ustasından biri. Kendisinin hazırladığıTürkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (11 cilt) ileTürkiye Ãœnlüleri Ansiklopedisi’nden (6 cilt) çokça istifade etmekteydik. Işık, ÅŸimdi ise BaÅŸbakanlık’ın da desteÄŸi ile çok güzel bir internet sitesi kurmuÅŸ: biyografya.com. Åžu anda 15.000 maddeyi havi olan site her geçen gün de yeni isimlerin eklenmesi ile geniÅŸliyor. Ä°hsan Işık’ın 40 yıllık birikimi olan bu site umarız internetteki bilgi kirliliÄŸine az dahi olsa bir ÅŸifa saÄŸlar.
***
Bu aralar kültür dünyamıza mufassal, çok ciltli, kıymetli eserler kazandırılıyor. Süleyman Hayri Bolay’ın sekiz ciltlik “Tanzimat’tan Günümüze Türk Düşünürleri” eseri, geçtiÄŸimiz günlerde tanıtılan “Antik ÇaÄŸdan 21. Yüzyıla Büyük Ä°stanbul Tarihi Ansiklopedisi”nin yanında, Ä°nsan Yayınları’ndan 10 ciltlik bir eser yayınlandı: “DoÄŸudan Batıya Düşüncenin Serüveni”. Bu projenin editörlüğünüBayram Ali Çetinkaya üstlenmiÅŸ. Bu eser düşüncenin seyrini göstermesi açısından yayın dünyamızdaki sayılı eserden biri. Umarız eser okuyucusuna kavuÅŸur ve “neyi kaybettiÄŸimizi hatırla”tır.
***
GeçtiÄŸimiz günlerde “hadi inÅŸallah” dediÄŸimiz bir habere rastgeldik gazetelerde. Diyanet bir kütüphane genelgesi yayınlamış. Buna göre Türkiye genelindeki 90.000 dolayındaki caminin kütüphanesi tekrar gözden geçirilip düzenlenecek. Bu ÅŸekilde hem halka toplu ÅŸekilde bilgi vermek hem de camileri bir mektebe, ilim-irfan merkezine çevirmek amaçlanıyor. Proje kapsamında camilere bilgisayar, yazıcı ve internet baÄŸlantısı da kurulacak. Büyük bir fiziki imkan olan camiler ve kütüphaneleri inÅŸallah Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın niyeti doÄŸrultusunda ihya edilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.