Sosyal Medya

Güncel

Polis aradan çıkarıldı, sahte plaka sayısı arttı

Trafik Şube Müdürlükleri’nde plakaya mühür vurma zorunluluğunun kaldırılması üzerine sahte plaka oranında büyük artış yaşandı



Ankara katliamında kullanılan bomba yüklü otomobilin sahte kredi kartı ve kimlikle kiralanması ve saldırıda 'ikiz plaka' kullanılması, önemli ayrıntılar olarak hafızalara kazındı. 2011'den sonra plakalara vurulan 2 mührün 1'e inmesinin ardından son 3 yılda sahte plakada artış yaşandı.

Haberturk'te yer alan habere göre Trafik Åžube Müdürlükleri’nde plakaya mühür vurma zorunluluÄŸunun kaldırılması üzerine sahte plaka oranında büyük artış yaÅŸandı.

Türkiye’de araç plakalarına biri Trafik Vakfı, diÄŸeri Trafik Åžube Müdürlüğü tarafından 2 ayrı mühür vuruluyordu. Trafik Vakfı’nda vurulan ilk mührün ardından polis plakaya ait evrakların sahte olup olmadığını incelemeye alıyor, ardından da 2’inci mührü basıyordu.

2011 yılında Trafik Åžube Müdürlükleri’ndeki bu iÅŸlem kaldırıldı. Mühür vurma iÅŸlemi, ihaleyi alan Türkiye Åžoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na devredildi.

Federasyon da her ilde yetki verdiÄŸi esnaf odalarına plaka mühür iÅŸlemi yaptırıyor. Ä°stanbul’da federasyonun yetki verdiÄŸi 23 nokta bulunuyor.

"SAHTE PLAKA ÇOĞALDI"

Emniyet yetkilileri, çalıntı araçlara ikiz plaka takıldığını belirterek, “Oto hırsızları en çok bu yöntemi kullanıyor. Çalınan aracın modeline ve rengine göre ikiz plaka hazırlanıyor.

Eskiden polis plakaya baktığında sahte olup olmadığını anlıyordu. Polisin vurduÄŸu mührün sahtesi hemen fark ediliyordu” diyor.

Bir emniyet yetkilisi, ikiz plaka sahteciliÄŸinin engellenmesi için emniyette 2’nci mühür vurulması iÅŸlemine dönülmesi gerektiÄŸini belirterek, “Emniyet mührü içinde her il ve ilçenin kendi numaraları bulunuyordu. Mührün vuruÅŸ noktaları bile belliydi” dedi.

Ankara’da geçtiÄŸimiz çarÅŸamba günü 28 kiÅŸinin öldürüldüğü saldırıda kullanılan bombalı araç, bir ‘rent a car’dan kopyalanan kimlik kartı ve sahte kimliklerle kiralandı.Ä°nfilak eden aracın plakası ise aynı renk ve model baÅŸka bir aracın plakası, yani ‘ikiz plaka’ydı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.