Sosyal Medya

Kültür Sanat

Temellerini bir asır önce atmış!

II. Abdülhamid, Boğaz Köprüsü'nün ve Marmaray'ın temelini bir asır önce atmış.



Osmanlı'nın 34. padiÅŸahı II. Abdülhamid'in ölümünün üzerinden 98 yıl geçti. 10 Åžubat’ta vefat eden 113’üncü Ä°slam Halifesi Abdulhamid’in icraatları ve zamanın sınırlarını aÅŸan projeleri birçok tarihçi ve uzman tarafından masaya yatırıldı.

Siyaset soslu tartışmalar bir yana, herkesin hemfikir olduğu bir konu var; O da II. Abdülhamid'in büyük bir reformcu ve akıllı bir stratejist olduğu. Eğitimden, sağlığa, ulaşımdan ordunun modernizasyonuna, birçok konuda modern Türkiye'nin temelleri bu dönemde atıldı.


EĞİTİM İÇİN ARKA ÇIKTI


Osmanlı'nın hem maddi hem de teknolojik olarak Avrupa ülkelerinin gerisinde olduÄŸu bir dönemde yürüttüğü denge politikasıyla önemli toprak kayıplarının önüne geçerken toplumun ve ülkenin yeni yüzyıla daha güçlü girmesi için hazırlamaya çalıştı. Ä°lk kız okulları kendisinin döneminde açıldı. Abdüllatif Suphi PaÅŸa ilk kız sanat okulunu açma konusunda 'tepki alırım' gerekçesiyle çekinceler yaÅŸayınca kendisine arkasında durduÄŸunu söyleyerek destek oldu. 

Döneminde Ä°stanbul'daki ilkokul sayısı 200'den 9 bine çıktı. Modern hastaneler de ülkenin 4 bir yanında kuruldu. Bugün faaliyetteki ÅžiÅŸli Etfal Hastanesi 1899'da II. Abdülhamid tarafından yaptırıldı. 

CoÄŸrafya veya millet ayrımı yapmadan tüm Osmanlı'ya hizmet götürmek için uÄŸraÅŸtı. Åžam ile Medine arasında inÅŸa edilen Hicaz Demiryolu bunun en güzel örnekleri arasında yer alıyor. II. Abdülhamit bu projenin yerli imkanlarla karşılanmasına özen göstermiÅŸti. Hatta hattın her zaman Osmanlı teknolojisinin kontrolünde olması için Avrupa'daki demiryollarına oranla daha dar bir demiryolu inÅŸa ettirdi. II. Abdülhamid'in gerçekleÅŸtirdiÄŸi projelerin yanında gerçekleÅŸtirmeye imkan bulamadığı projeler de bugün hala tüm güncelliÄŸini koruyor. 


SÃœVEYÅž'E ALTERNATÄ°F KANAL!


II. Abdülhamid Süveyş Kanalı'na alternatif yaratılması gerektiğine karar verdi. Projeye göre Ölü Deniz kenarında, bugün Ürdün'de bulunan Akabe Körfezi'nde çöküntü alanına su verilerek bir göl oluşturulacaktı. 72 kilometre uzunluğundaki göl, kanallarla Ölü Deniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayacaktı. Bu proje gerçekleşemedi. 2005'te Dünya Bankası 11 şirkete fizibilite raporu çıkarması için yetki verdi ancak politik gelişmeler sebebiyle sonuç alınamadı.


HALİÇ KÖPRÜ'SÜ RAFA KALDIRILDI


II. Abdülhamid Haliç'e bir köprü inşa edilmesi için Fransız mimar Antoine Bouvard'a proje hazırlattı. Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin projeyle ilgili şu bilgileri yayımladı: "Bouvard'ın projesi, Galata Köprüsü için oldukça modern bir görünüm öneriyor. Sahildeki gezinti yolları, yapının anıtvari boyutlarını vurguluyor. Bouvard, üzerindeki heykelleri ve aydınlatma elemanlarıyla birlikte tasarladığı köprüyü iki büyük kule ile sonlandırmış, meydan girişlerini abideleştirmiştir. Projede oldukça ilerleme kaydedilmesine rağmen, 1909 yılında Sultan Abdülhamid'in hâl edilmesiyle rafa kaldırılmıştır."



MARMARAY'I 19. YÃœZYILDA PLANLADI


29 Ekim 2013'te o dönem BaÅŸbakan olan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından açılan Marmaray Türkiye Cumhuriyetinin gerçekleÅŸtirdiÄŸi en önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor. Ä°ki kıtayı BoÄŸaz altından birleÅŸtirme projesi ise ilk olarak II. Abdülhamid zamanında oluÅŸturulmuÅŸtu. II. Abdülhamid projeyi Fransızlara 1892 yılında çizdirmiÅŸti. Tünel-i Bahri veya günümüz Türkçesi ile Deniz Tüneli adı verilen projenin bugün hizmetteki Marmaray gibi Ãœsküdar-Sirkeci arasına inÅŸa edilmesi düşünülmüştü. Bu projenin o dönem neden rafa kaldırıldığına dair kesin bir bilgi yok. Ancak savaÅŸlarla geçen bir dönemde ileri teknoloji gerektiren bu projeye bütçe ayrılamadığı tahmin ediliyor. 



BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN İLK ÇİZİMLERİ


Sultan, İstanbul Boğazı'nın iki yakasını bir araya getirmek istiyordu. Bunun için Fransız ve Osmanlı mühendislerinden oluşan ekibe ilk projeyi çizdirdi. Sultan, köprü ile İstanbul'u Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz bir demiryolu ağının en önemli durağı haline getirmek istiyordu. Bu hem ticari hem de stratejik açıdan önemliydi. Söz konusu köprü bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün olduğu yere inşa edilecekti ve 600 metre uzunluğunda oluşacaktı. Kalın duvarları köprülerin ayaklarını düşman tehlikesinden koruyacaktı. Çizilen proje işlevselliği kadar estetiğiyle de göze çarpıyordu. Köprü üzerine konulan kubbeli kuleler İslam ve Türk mimarisinden izler taşıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.