Dünya
Şehadetinin 51. yılında Malcolm X
Follow @dusuncemektebi2
"Tüm uyuyanları uyandırmaya bir uyanık yeter!" diyen Malcolm X'in, kimse uyanmasın isteyenler tarafından suikasta kurban gitmesinin üzerinden tam 51 yıl geçti.
9 Mayıs 1925 tarihinde Amerika’nın Nebraska eyaletinde dünyaya gelen Malcolm, Afro-Amerikan aktivisti Earl Little ile Louise Little çiftinin dördüncü çocuÄŸudur. 19. yüzyılın baÅŸları Amerika’da, Afro-Amerikan kökenli halka karşı gösterilen ırkçılığın en hararetli dönemleriydi. Babası Earl, Ku Klux Klan tarafından ölüm tehditleri alıyordu. Baba Earl, Malcolm 6 yaşına geldiÄŸinde kayıtlara ‘tramvay kazası’ olarak geçen bir suikast sonucu öldürüldü.(Louise Little böyle söylemektedir.) Babasının ölümünden sonra altı kardeÅŸi ve annesiyle birlikte yaÅŸamaya baÅŸladı. Babasının ölümü sonucu sigorta tarafından aileye baÄŸlanan aylık 18 dolarlık maaÅŸ, günümüz parasıyla yaklaşık 1500 dolar, annesinin intihara teÅŸebbüs ettiÄŸi gerekçesiyle kesilmiÅŸ ve anne Louise akıl hastanesine kapatılmıştır.
Annesi hastaneye kapatıldıktan sonra Malcolm, altı kardeşinden de ayrılmak zorunda kaldı ve koruyucu aileye verildi.
CEZAEVİNE DÜŞMESİ
Okul yıllarında baÅŸarılı bir öğrenci olan Malcolm’ın hedefi avukat olmaktı. Beyaz bir öğretmeninin “Avukatlık, bir zenci için hiç de gerçekçi bir hedef deÄŸil.” sözleri üzerine okulu bıraktı. Malcolm X, yıllar sonra bu olaya dair“Beyaz dünyada yeteneÄŸi ne olursa olsun kariyer hedefleyen bir siyahi için yer olmadığını düşündüm.” demiÅŸtir.
21 yaşına kadar kız kardeÅŸi Ella ile Boston’da yaÅŸayan Malcolm, bu sürede birden çok iÅŸ deÄŸiÅŸtirdi. 1943 yılında Harlem’e taşınması, Malcolm’ın uyuÅŸturucu ticareti gibi yasadışı iÅŸlere bulaÅŸmasını beraberinde getirdi. Askerlik dönemine geldiÄŸinde, yetkililere “Siyahi askerleri örgütlemek ve silah çalmak için Güney’e gitmek istiyorum.” demesi üzerine askere alınmadı. Bu tarihten sonra arkadaÅŸlarıyla uyuÅŸturucu ticareti ve zengin beyazları hedef alan soygunlar gibi suçlara bulaÅŸtı. 1946 yılında bir tamirci dükkanından saat çalarken tutuklandı ve 8 yıl ceza alarak Charlestown Cezaevi’ne gönderildi.
MÃœSLÃœMANLIÄžA GÄ°DEN YOL
Bu sırada, kardeÅŸlerinden bazıları Malcolm’a NOI (Nation of Islam) ile ilgili haberler göndermiÅŸti. Ä°lk baÅŸta çok ilgilenmese de kardeÅŸi Reginald'dan,"Malcolm, sigara içmeyi ve domuz eti yemeyi bırak. Hapishaneden nasıl çıkılacağını sana göstereceÄŸim." mesajını alması üzerine sigara içmeyi ve domuz eti yemeyi bıraktı Malcolm artık NOI çaÄŸrılarını kabul eden biri haline gelmiÅŸti.
Malcolm ilerleyen dönemlerde NOI hareketinin lideri Elijah Muhammed'e bir mesaj yolladı. Elijah da Malcolm'a, geçmiÅŸini unutup alçakgönüllülük ile Allah'a boyun eÄŸerek dua etmesini ve bir daha kötü iÅŸlere bulaÅŸmayacağına yemin etmesini tavsiye etti. Düzenli olarak Elijah ile mektuplaÅŸtı. Daha sonra bir yazısında bu konudan "Elijah’ın öğretilerinin, yazışmalarımın, ziyaretçilerimin ve kitap okumalarımın arasında aylar geçti ve ben tutsak olduÄŸumu bile hatırlamaya vakit bulamadım. Aslına bakarsanız hayatımda hiç bu kadar özgür olmamıştım." diye bahsetmiÅŸtir.
1950 yılında, hapishaneden dönemin ABD BaÅŸkanı Truman'a yazdığı bir mektupta, Kore Savaşı'na karşı olduÄŸunu ve baÅŸkanın bir komünist olduÄŸunu ifade etmesi üzerine FBI tarafından hakkında bir klasör oluÅŸturuldu.Bu yıl içinde, ismini Malcolm X ÅŸeklinde kullanmaya baÅŸladı. Soyadını X olarak deÄŸiÅŸtirmesi üzerine sorulan sorulara “Kayıp kabilemi temsil diyor.” ÅŸeklinde cevap vermiÅŸtir. 1952 yılının AÄŸustos ayındaki ÅŸartlı tahliyesinden sonra Åžikago'da Elijah Muhammed'i ziyaret etti. Detroit'teki NOI hareketine ait Bir Numaralı Cami'de yardımcı hatip oldu. 1953 yılında, Ä°slam Ãœmmeti hareketindeki hızlı yükseliÅŸi FBI'ın dikkatini çekti bunun üzerine Malcolm izlenmeye baÅŸladı. NOI hareketine her ay yüzlerce Afro-Amerikan katılmaya devam etti.
Kennedy suikastı hakkında yaptığı “Tavukların eve tünemesi beni asla üzmez; hatta daha mutlu yapar." demesi üzerine, Kennedy'nin ailesine taziye mesajları gönderen ve hatiplerine bu konuyla ilgili konuÅŸma yapmamaları yönünde uyaran NOI hareketi, Malcolm X'i alenen kınadı.
Elijah ile ilgili, hareketin sekreterleriyle evlilik dışı yakınlıklarına dair söylentiler çıktı ve Elijah'ın oğlu Wallace ve ithamlara maruz kalan bayan ile konuşmasından sonra söylentilerin doğruluğunu kabul etti. Malcolm X, bazı hareket üyeleri tarafından Elijah'ın liderliği için bir tehdit olarak görülmeye başladı. 8 Mart 1964'te Malcolm X, İslam Ümmeti hareketinden ayrıldığını açıkladı. Kendisinin de dediği gibi hala bir Müslüman'dı fakat şiddetli ve sert öğretilerinden dolayı hareketten uzaklaşmıştı.
TEHDÄ°TLER ALMAYA BAÅžLADI
NOI hareketi tarafından defalarca tehdit edilmeye baÅŸlanan Malcolm X’e, 1964 yılının Åžubat ayında 7 Numaralı Cami'nin lideri, Malcolm X'in arabasına bombalı saldırı yaptırıldı. Elijah destekçileri tarafından çıkarılan Müslüman Gazetesi'nde, Malcolm X'in kafasının koptuÄŸunu tasvir eden bir karikatür yayınlandı. 12 Haziranda, FBI muhbiri "Malcolm X'in öldürüleceÄŸine" dair bir ihbar aldı. Elijah'ın yardımcılarından John Ali, Malcolm X'i kastederek "SaygıdeÄŸer Elijah Muhammed'e karşı gelen kimse hayatını tehlikeye atmış olur." dedi.
MALCOLM X SUÄ°KASTI
21 Şubat 1965'te Manhattan'daki Audubon Salonu'nda; Malcolm X konuşma yapmaya hazırlanırken, dinleyicilerden birisi "Zenci! Ellerini cebimden çek!" diye bağırdı. Malcolm X ve korumalarının olayı bastırmaya çalışacakları sırada, bir adam ileriye doğru atılarak Malcolm'un göğsüne ateş etti ve ardından iki kişi daha tabancalarıyla sahneye doğru ateş etti. Columbia Hastanesi'ne götürülmesinden kısa süre sonra, saat 15:30'da öldüğü açıklandı. Yapılan otopsiye göre göğsünde, sol omzunda, kollarında ve bacaklarında olmak üzere 21 yerinden yaralandığı belirlendi.
Harlem'deki Unity Cenaze Evi'nde halka açık bir şekilde yapılan törene 30 bin kişinin katıldığı iddia edilmektedir. 27 Şubattaki cenaze töreninde God in Christ Kilise'sinin dışarısında dolup taşan kalabalık için hoparlörler kuruldu ve yerel bir televizyon kanalı meydanı canlı olarak yayınladı. Malcolm X, Hartsdale Ferncliff Mezarlığı'na gömülmüştür.
Saldırganlardan birisi olan Thomas Hagan ki kendisi ayrıca NOI üyesidir, polis olay yerine ulaşamadan kalabalık tarafından linç edildi. Tanıkların belirlemelerine göre diğer iki saldırgan da hareket üyelerinden Norman Butler ile Thomas Johnson'dır. Sonradan Muhammed Abdul Aziz olarak tanınan Butler, 1985 yılında şartlı tahliye edildi; 1988'de NOI hareketine ait Harlem'deki caminin lideri oldu.
MUHAMMED ALÄ° Ä°LE DOSTLUÄžU
Bu dönemde Dünya Ağır Siklet Boks Åžampiyonu olan Muhammad Ali, Müslüman olduÄŸunu ve bundan sonra kendisinin Muhammed Ali diye çaÄŸrılmasını bu ünvanı aldıktan sonra kameraların karşısında ilan etti. Böyle dediÄŸi için Muhammed Ali’ye kızan hakim zümre kameralar karşısında özür dilemesini istese de Malik Åžahbaz Malcolm X, Muhammed Ali’ye “Özür dileyecek bir ÅŸey yaptıysan özür dile. Ama özür dileyecek bir ÅŸey yapmadıysan asla boyun eÄŸme”diyerek buna engel oldu. Malcolm X ile iyi arkadaÅŸ olan Muhammed Ali, NOIhareketine de katılmış fakat Malcolm X’in hareketten ayrılması üzerine ayrılmıştır.
CASTRO İLE GÖRÜŞMESİ
1960 yılının Eylül ayında Malcolm X, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca Afrikalı milletler hakkındaki resmi toplantılara davet edildi. Mısır'dan Cemal Abdül Nasır, Gine'den Ahmed Sékou Touré ve Zambiya Afrika Ulusal Kongresi'nden Kenneth Kaunda ile bir araya geldi. Fidel Castro da kurula katıldı ve Harlem topluluk liderleri karşılama komitesinin bir parçası olarak Malcolm X ile görüştü. Fidel Castro, Malcolm X'i özel bir görüşmeye davet etmiş ve konuşmadan iki saat sonra da Küba'ya ziyarete gelmesini istemiştir.
Kaynak: Haber10
Henüz yorum yapılmamış.