Sosyal Medya

Güncel

Almanya'dan silah ihracatında rekor

Ortadoğuda krizi azaltmak istediğini söyleyen Almanya, geçen yıl şimdiye kadarkinden çok daha fazla silah ihracatına izin verdi.



Almanya, Suriye'de olduğu gibi korkunç iç savaşları sona erdirerek barışı sağlama gayreti içinde görünürken, diğer taraftan tüm hızıyla dünyaya silah satmaya devam ediyor. Federal Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, sosyal demokrat politikacı Sigmar Gabriel, silah ihracatını azaltacağı sözünü vermesine rağmen, geçen yıl ihracatına izin verilen silah miktarı, şimdiye kadarki yıllık ihracatların en fazlasına ulaştı.

Sol Parti Federal Meclis Grubu tarafından verilen soru önergesine, Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen cevapta, 2015'te 12,5 milyar Avroluk silahın ihracatına izin verildiği bildirildi. En son Almanya'nın silah ihracatında rekor kırdığı 2011'de satılan silah miktarının bedeli 10,8 milyar Avroyu bulmuştu.

Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Gabriel, Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU ile kurduğu koalisyon öncesi, liberal Hür Demokrat Parti FDP gibi yapmayacaklarını, silah ihracatını önemli bir oranda azaltacaklarını söylemişti. 2014 yılında nisbeten bunu başardı.

Gabriel, dün yaptığı basın toplantısında 7,56 milyar Avroluk silah ihracatına izin verildiğini bildirerek, NATO ve AB'ye satılanların miktarından hiç bahsetmedi. AB ve NATO ortaklarına satılan 4,96 milyar Avroluk satışlarla birlikte, 2015'teki silah ihracatının miktarı 12 milyar 520 milyon Avroyu buldu.

Almanya, ABD, Rusya ve Çin'den sonra dünyada en çok silah ihrac eden dördüncü ülke. Alman muhalif partiler ve insan hakları savunucuları, yıllardan beri Federal hükümetin Ortadoğuya silah ihracatını tamamen durdurmasını taleb ediyor.

Federal Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gabriel, silah ihracatının sınırlandırılmasında yalnızca küçük silahların satışını azaltabildi. Bu silahların toplam ihracattaki payı 2014 yılında 47,4 milyon Avro iken, 2015'teki payı 33,9 milyon Avroya düştü.

Küçük silahlar modern kitle imha silahları olarak görülüyor ve iç savaşlarda olduğu gibi Uluslar arası savaşlarda da kullanılıyor. Bunlar arasında makinalı tüfekler, el bombaları ve seyyar füze atıcıları yeralıyor.

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.