Sosyal Medya

Güncel

Muhalefete karadan havaya füze

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr, Suriye'de ılımlı muhalefete verecekleri silah desteğinin kapsamının büyüyeceğini söyledi. Muhalif gruplara karadan havaya füze verilecek. Cübeyr, bunun sahadaki dengeleri değiştirebileceğini savundu.



Alman dergisi Spiegel’e konuÅŸan Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil Cübeyr, "Karadan havaya füze temininin Suriye’deki güç dengesini deÄŸiÅŸtireceÄŸini düşünüyoruz. Bu füzeler ılımlı muhalefete, rejimin kimyasal saldırılarda ve hava saldırılarında kullandığı helikopter ve uçaklarını devre dışı bırakma fırsatı verir. Karadan havaya füzeleri, Suriye’deki güç dengesini deÄŸiÅŸtirir, tıpkı daha önce Afganistan’da deÄŸiÅŸtirdiÄŸi gibi. Her halükârda bu konuda, silahın yanlış ellere geçmemesi için çok dikkatli olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Suriye hükümetine verdiÄŸi desteÄŸin uzun vadede BeÅŸÅŸar Esed'i kurtaramayacağını savunan Suudi bakan, siyasi sürecin mümkün olması için Esed’in görevden ayrılması gerektiÄŸini söyleyerek, "DiÄŸer seçenekte, savaÅŸ devam eder ve Esed kaybeder" dedi.

Rusya ile iliÅŸkileri genel olarak olumlu deÄŸerlendiren Cübeyr, "Suriye konusundaki anlaÅŸmazlıklara bakmazsak Rusya’yla iliÅŸkilerimiz çok iyi, iliÅŸkileri daha da geniÅŸletmek istiyoruz. Rusya’nın yaklaşık 20 milyon vatandaşı Müslüman. Rusya gibi biz de aşırılığı ve terörü yenmek istiyoruz. Birlikte enerji piyasaların istikrarlı olmasına ilgi duyuyoruz. Suriye’yle ilgili anlaÅŸmazlık, stratejik deÄŸil daha çok taktik doÄŸaya sahip. Hep birlikte, tüm Suriyelilerin eÅŸit haklara sahip olacağı tek ve istikrarlı Suriye’yi istiyoruz" diye konuÅŸtu.

Kaynak: Der Spiegel

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.