Sosyal Medya

YaÅŸam

Kaçak ev yapanlara af geliyor

Çevre Bakanlığı, 1 Kasım 2015’ten önce yapılan kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlamaya izin verecek bir yasa tasarısı hazırlıyor.



Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Çevre ve Åžehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kabine üyelerine bir sunum yaptı. Yasal altyapısı hazırlanan düzenlemeye göre, 1 Kasım 2015’ten önce inÅŸa edilmiÅŸ kaçak yapılara elektrik, su ve doÄŸalgaz baÄŸlanacak. Bunun karşılığında mal sahipleri, “Kentsel dönüşüme rıza gösteriyorum” anlamına gelecek bir taahhütname verecek. Kaçak yapıya kentsel dönüşüm için 10 yıla kadar süre tanınacak. Yürürlükteki mevzuata göre, “kullanma ruhsatı” olmayan yapılara elektrik, su, doÄŸalgaz, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerinin götürülmesi yasak.

"Ä°ZÄ°NSÄ°Z YAPILARA MÃœSAADE EDÄ°YOR ÅžEKLÄ°NDE ALGILANMASIN"

BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, bazı büyükÅŸehirler baÅŸta olmak üzere birçok kentte kaçak yapıların bulunduÄŸu bölgelerin olduÄŸunu ifade ederek "Bu, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak bir unsurdur. ‘Ä°zinsiz yapılara müsaade ediliyor’ ÅŸeklinde algılamamak lazım. Tam tersine, bundan sonra izinsiz yapı olmaması; mevcut izinsiz yapıların da kentsel dönüşüm içerisinde iyi ÅŸehirleÅŸmeye kavuÅŸabilmesi için atılmış bir reform adımıdır." ifadesini kullandı.

KAÇAK YAPILARIN YÃœZDE 30-40'I Ä°STANBUL’DA

Elektrik Dağıtım Hizmetleri DerneÄŸi (ELDER) Genel Sekreteri UÄŸur Yüksel, bu sorunun Türkiye’nin kanayan bir yarası olduÄŸunu söyledi. Mevzuatın, imar izni tamamlanmayan binalara elektrik baÄŸlanmasına izin vermediÄŸini, verilmesinin ise adli suç olduÄŸunu belirten Genel Sekreter Yüksel, ÅŸunları söyledi: "Ä°mar izni tamamlanmadan insanlar oturmaya baÅŸlıyor. Belediyeler suyunu baÄŸlıyor. Elektriksiz yaÅŸamak ise mümkün deÄŸil. Kaçak elektrik kullanımı yaygınlaşıyor. Elektrik dağıtım ÅŸirketlerine de bu yönde baskı yapılıyor. Bu Türkiye’nin realitesi. Bunun çözülmesi faydalı olur. Bu tür kaçak yapılar, ağırlıklı olarak yoÄŸun göç alan illerimizde bulunuyor. Yüzde 30-40’ının Ä°stanbul’da olduÄŸunu söyleyebiliriz. Ankara, Ä°zmir diÄŸer büyükÅŸehirler Ä°stanbul’u izliyor."

5 YILA KADAR HAPÄ°S CEZASI VAR

Kaçak yapılara elektrik, su, telefon ve doÄŸalgaz baÄŸlanması 2014 yılında çıkan bir madde ile yasaklandı. Türk Ceza Kanunu’na göre 12 Ekim 2004 tarihinden sonra inÅŸa edilen kaçak yapılara elektrik, su veya telefon baÄŸlantısı yapılmasına müsaade eden kiÅŸilere bir yıldan beÅŸ yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ancak uygulamada sorunlar yaÅŸanıyor.

AFTAN FAYDALANANLARA 10 YIL SÃœRE TANINACAK

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı yetkilileri bu düzenlemenin bir af olarak görülmemesi gerektiÄŸini belirterek “Riskli alan kapsamındaki kaçak yapılar için geçerli olacak. Kentsel dönüşüm için 5 artı 5 yıllık bir süre tanınacak. Kuzey Ankara gibi bazı kentsel dönüşüm çalışmaları 15 yıldır sürüyor. Uygulamanın suiistimal edilmemesi için muvaffakiyet isteniyor. Bunu imzalayanlar da daha sonra itiraz edemeyecek” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.