Kültür Sanat
Çıkarı olanlar mı dergi çıkarır?
Selam olsun sessiz sedasız çıkan dergilere. Selam olsun son kalan harçlıklarına kadar dergiye yatırıp kendileri aç sabahlayan emek sahiplerine. Ben eskiden dilime kolay geldiği için olmalı şöyle özetlerdim dergi çıkarma maceralarını: “Çıkarı olan dergi çıkarır”. Biliyorum bütün genellemelerin insanı düşüreceği tuzağa ben de düşmüştüm. Ama düştüğüm yerden kalkmam fazla sürmedi. Sağımdan solumdan bir selam gibi süzülerek geçen dergileri gördükçe “aleykum selam” tadında cevaplar vermeye çalıştım.
EskiÅŸehir’de bir grup (grup bile deÄŸil) üniversiteli kız öğrencinin elime tutuÅŸturdukları “Ä°stikbal-i Kalb” dergisi EskiÅŸehir’den Ä°stanbul’a bir kış günü dönüşümü –üstelik trenle- ne de güzel taçlandırmıştı. Ortadan muhkem bir iple tutuÅŸturulmuÅŸ bu mütevazı dergi samimiyetin nelere kadir olduÄŸunu göstermesi bakımından çok güzel bir örnekti. Editörlüğünü Sümeyye Ayaz’ın yaptığı dergi aynı zamanda ekip ruhunu da ihmal etmemiÅŸ. Vahide Betül KöroÄŸlu, Raziye Yıldız, Aslı ErenoÄŸlu, Raziye Nursultan TaÅŸ ve Büşra Kaygısız da bu yürüyüşe refakat etmiÅŸler.
Arka sayfası Hasan Aycın çizgisiyle renklenen derginin her ürünü bir senfoniyle birlikte gelip yüreklerdeki kendine ait yerine yerleşiyor. Ürünlerden özellikle bahsetmeyeceğim, çünkü bu okumaya niyetlenen kişileri hazıra konmaya sevk edebilir.
Sevgili okur, insan gerçekten ‘okur’ ise arar tarar bu dergiyi bir ÅŸekilde okur. Aramakla bulunmaz demeyin, bulanlar hep arayanlardır. Ey Osmangazi Ä°lahiyat Fakültesi yönetimi bu gençlere destek olun!
Genç edebiyatçılar Burak Koç’un çıkardığı ‘Ä°mge’ dergisi, Abdullah Enes Aydın’ın ‘Fosforlu Elma’, Recep Terler’in “Ayasofya’ dergileri de uzun bir yolculuÄŸa eÅŸlik edebilecek samimiyette dergiler. Rabbim keyfiyetlerini artırsın, lakin büyüyüp azmanlaÅŸmaktan muhafaza etsin. Ego büyürse dergiler de büyür.
Ä°smail Atakan Çetiner’in 10. sayıya ulaÅŸan ‘A’mâk-ı Efkâr’ dergisi bir iddiayı omuzlayarak yola koyuluyor. Sadece “edebiyat” dergisi deÄŸil ‘A’mâk-ı Efkâr’ aynı zamanda irfan ve tefekkür dergisi. Fikirlerin derinliklerinden gelip boy veren bu derginin iddiasına eÅŸlik etmek, vatan borcu, insan hakkı ve duaya âmin sayılsa yeridir.
Serap KadıoÄŸlu da iflah olmaz dergicilerimizden. Åžiar dergisini çıkarıyor. Åžiar ÅŸairin kız kardeÅŸi mi diye sorası geliyor insanın. Åžiar hem kâğıt hem de tezyin açısından biraz fazla süslü olsa da kendi içinde tutarlı olmadığı söylenemez. Üç ayda bir çıkıyor. Bu yönüyle zorlu bir yürüyüş. Fakat Celal Fedai, Berat Demirci gibi isimlerin kalıcı ürünleri ile dergide yer alması Åžiar’ın ömrünü uzatıyor. Son sayıda Ä°brahim Sadri ile bir söyleÅŸi yapılmış. Bana bu da deÄŸiÅŸik geldi. Åžiar’ın azmine ve enerjisine hayran kaldım. Ey vefakâr okuyucu, sen de oku sen de hayran kal!
Ben seni ÅŸimdilik bu dergilerle baÅŸ baÅŸa bırakıyım; bana müsaade, zira daha okumam gereken bir sürü dergi var. Yedi Ä°klim’i dolaÅŸmalıyım, Karabatak nasıl havalanıyor seyre dalmalıyım, sözün Dergâh’ına varıp iflah olmalıyım. Bir Nokta’da koskoca bir âlemi Hece’lemeli ve Ay Vakti Melâmet hırkasını üstüme giyip Türk Edebiyatı’nı, bir baÅŸtan bir baÅŸa Edebiyat Ortamı’nı dolaÅŸmalıyım.
HÃœSEYÄ°N AKIN
Henüz yorum yapılmamış.