Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'dan "YPG'yi vurmaya devam" mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'den gelen "YPG'ye yönelik top atışını durdurun" çağrısına yanıt verdi; "Kusura bakmayın, böyle bir düşüncemiz yok" dedi. Erdoğan, ABD yönetimine "Çık 'Dostum PYD’ye silah yardımı yapıyorum' de, bunu da bilelim" diye seslendi.



Mülki amirler toplantısında konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, PYD'yi desteklemeyi sürdüreceÄŸini açıklayan ABD yönetimine seslendi. ErdoÄŸan, "Biz ABD ile NATO’da birlikte deÄŸil miyiz? Dostun biz miyiz, YPG/PYD mi? Bunu da öğrenmek istiyoruz. Çık, 'Dostum PYD’ye silah yardımı yapıyorum' de, bunu da bilelim. Gizli kapılar ardında bir ÅŸeylerin konuÅŸulması bizleri üzmektedir. Bizi dost olarak görmeyenler açıkça, net bunu ifade etsin" dedi.

"Dün Sözcü (ABD DışiÅŸleri Sözcüsü) ne diyor? 'YPG’ye yardım sürecektir ama mücadele de iÅŸimizi zorlaÅŸtırmasın.' Lafa bak. Temelden bu yaklaşım sakat. Bu bilgileri bizden alacaksın. Teröristlerin verdiÄŸi bilgiye göre hareket edeceksin."

'Top atışını durdurun' çağrıları: Öyle bir düşüncemiz yok

ErdoÄŸan, YPG'ye top atışlarının durdurulmasını isteyen ABD yönetimine, "Kusura bakmayın, böyle bir düşüncemiz yok" diyerek top atışlarının süreceÄŸi mesajını verdi. 

"Ey Amerika! Bak sen uçuÅŸa yasak bölgeye evet demedin ama bak orada Rus uçakları cirit atıyor ve binlerce maÄŸdur, mazlum insan ölüyor. Hani biz koalisyon güçleriydik, ne oldu? Türkiye'ye "PYD’ye, YPG'ye top atışlarını durdurun" diyorsun. Kusura bakmayın, böyle bir düşüncemiz yok. Türkiye'ye biri havan, mermi atarsa karşılığını kat be kat bulacaktır. Bu, uluslararası angajman kurallarının iÅŸletilmesi demektir.  DoÄŸu’da, GüneydoÄŸu’da kullanılan silahların Suriye kaynaklı olduÄŸunu biliyoruz. PYD-PKK arasındaki bağı yok saymak körlük deÄŸilse ülkemize dönük hasmane bir tutumdur. Biz terör örgütüne terör örgütü deyip o ÅŸekilde davranmaya devam edeceÄŸiz."

ErdoÄŸan, "PYD/YPG’ye desteÄŸini sürdüren ABD’yi anlamakta da zorlanıyorum. PKK’nın bütün kayıtlarında PYD’nin, YPG’nin kurucusunun kim olduÄŸu bellidir" diye konuÅŸtu.

"Yeni bir Kandil'e izin vermeyeceÄŸiz"

"Suriye konusunda Türkiye nefsi müdafaa konumundadır. Her adımımızın meşruiyeti vardır. Bunu anlamayan ya da saygı duymayan herkes bedelini ödeyecektir. Türkiye can evine yönelen silahlar karşısında geri çekilecek ya da teslim olacak bir ülke asla değildir.

"Güney sınırımızda yeni bir Kandil’in oluÅŸmasına asla izin vermeyeceÄŸiz."

"Bölgede Türkiye’ye raÄŸmen oldubittilerle fiili durumlar oluÅŸturulmasına sessiz kalmadık, kalmayacağız. Baskı yapılması gereken adres Türkiye deÄŸil rejim ve destekçileridir. Gerilimin önüne geçilmek isteniyorsa tüm terör örgütlerini cesaretlendirici adımlar atmaktan imtina edilmelidir."

"Son 10 günde 600 sivili hunharca katlederek savaÅŸ suçu iÅŸleyen Rusya’ya karşı sesini çıkarmayan herkes suça ortak olmaktadır. Yapılanların gerisinde Türkiye'nin sabrının sınırlarını denemek gibi bir durum varsa o sınırların sonuna gelindiÄŸinin de bilinmesi gerekmektedir."

"O Suriye Kürtleri ki zalim Esed’e, ‘Bunlara niye kimlik kartı vermiyorsun?’ dediÄŸim zaman ‘Bunları bilmezsin’ derdi. Bak ÅŸimdi nereden nereye geldiler."

"Deniz bitti"

"Biz kapımıza gelen kardeÅŸlerimize kapımızı açarız ama ÅŸansını Avrupa’da denemek isteyenlere de bir ÅŸey demeyiz."

"Batı ülkeleri ne kadar hoyrat, ne kadar insafsız, ne kadar vicdansız davranırlarsa davransınlar bu akını kontrol altında tutma şansları yoktur. Bunun için bir an önce Suriye'deki meselenin çözümü konusunda bir konsensüs sağlanmalıdır."

"Ümit verici gelişmeler sağlanmıştı. Ama Rusya gibi ülkeler bu girişimleri sabote etti. Diğer bir takım ülkeler bu açık sabotaja rıza göstermek ve göz yummak durumunda olmuştur."

"Artık denizin bittiÄŸi yere gelinmiÅŸtir. Ya bu mesele kısa sürede çözüm yoluna girecek ya da kar topu gibi büyüyen ve yakın uzak tanımadan tüm dünyayı etkisi altına alacak daha büyük sorunların kapısı açılacaktır. Biz Suriye halkının kendi geleceÄŸini kendisinin belirlemesini istiyoruz. Biz maceracı deÄŸiliz. Dikkatli ve ilkeli politika izlerken gelecek hedefleri için çalışmayı sürdürüyoruz."

Anayasa Komisyonu'nun dağılmasına tepki

"Darbe ile yapılan anayasadaki tümünün deÄŸiÅŸtirilmesi… Åžu söyleyerek masadan kalkılamaz… Hepsi deÄŸiÅŸecek demek nedir bu 2 bin 2 bin 500 madde. Her madde 1-2 gün alsa 3-4 yıl burada geçer. Sonra anayasaya baÅŸlanacakmış. Böyle mantık olur mu? Ä°ÅŸi tıkamaktan baÅŸka deÄŸil. Böyle bir yaklaşım tarzı olur mu? Benim baÅŸbakanlığım döneminde 47 madde 3’er temsilci tarafından gözden geçirildi, paraf edildi. O zamanki ana muhalefet baÅŸkanı, ÅŸimdi de baÅŸkan ya, 'Bunları geçirelim' dedi. Gidin görüşün dedim arkadaÅŸlara. DiÄŸer partiler de geçirelim desin dediler. E dedim iÅŸte paraf ettiler, tamam dediler. DiÄŸerleriyle görüşüldü, yine olmadı. Ä°pe un sermek denir buna. Bunların iÅŸ yapmak, iÅŸ üretmek diye bir derdi yok. Bu sadece ülkeyi kilitlemektir. Bunlardan bir ÅŸey çıkmaz. Öyle veya böyle ben inanıyorum ki aklı selim sahibi olan parlamentonun diÄŸer üyeleri kesinlikle bu iÅŸe kararlı bir ÅŸekilde yürürlerse masadan çekilenlere de 'hayırlı olsun' demekten baÅŸka söyleyecekleri bir ÅŸey yok. Masada kalanlar bu iÅŸi sürdürmelidir. Yazık olur. Umutla bekleyen milletimize de yazık olur. Çünkü Türkiye mutlaka yeni anayasaya kavuÅŸacak. Åžayet bu partiler yapamıyorsa aklıselim sahibi insanlarla bu yapılır."

"Millete gidin"

"Ey Parlamento'daki saygın üyeler, deÄŸerli arkadaÅŸlarım, gelin bir karar alın. Deyin ki 'Biz millete gideceÄŸiz'. Millete gidin. Bakın bakalım millet size ne diyor. Hazırlayın, sunun millete. Millet 'evet' diyorsa, egemenlik kayıtsız ÅŸartsız milletin deÄŸil mi? Siz Atatürkçü deÄŸil miydiniz? Atatürkçü olduÄŸunuza göre, Gazi Mustafa Kemal ne diyor? 'Egemenlik kayıtsız ÅŸartsız milletindir'. Öyleyse haydi millete gidelim, 'Millet bu kararı versin' diyelim. Milletin verdiÄŸi karara da uyalım. BaÅŸka çıkış yolu bunun olmaz. Aksi iÅŸ tıkamadır ve parlamentoya saygısızlıktır. Bu meilletin meselesi haline dönüşmüştür. Kim gerçekten tıkaç vazifesi görürse millete hesabı verir. Katkı veren de milletten mükafatını alır."

"Milletim başkanlık istemezse de öper başımıza koyarız"

"Ä°nÅŸallah yeni Türkiye'nin inÅŸası çerçevesinde yeni anayasamızı da çıkartacağız. BaÅŸkanlık sistemi de inÅŸallah bu ÅŸekilde hayata geçecektir. Benim milletim baÅŸkanlık sistemini istemiyorsa, bizim milletimize söyleyecek hiçbir ÅŸeyimiz yoktur, onu da öper başımıza koyarız. Olay bu kadar basittir. Ben ülkenin buna ihtiyacı olduÄŸuna inanıyorum."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.