Sosyal Medya

Güncel

BM Türkiye'ye çağrı konusunda geri adım attı

Türkiye'nin PYD'ye yönelik top atışlarını durdurmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi yeni bir açıklamayla geri adım attı.



BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ÅŸubat ayı baÅŸkanı Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, önceki açıklamasını düzelterek Konsey'inTürkiye'nin PYD mevzilerine yönelik top atışları konusunda herhangi bir karar almadığını söyledi.

TÜRKİYE'YE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Rafael Ramirez Carreno, BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin PYD mevzilerine top atışı konusunun görüşüldüğü toplantının ardından yaptığı açıklamada, BMGK üyelerinin tamamının Türkiye'nin bu top atışlarından endişe duyduğunu ve Türkiye'yi uluslararası hukuka uymaya çağırma konusunda anlaştığını savunmuştu.

AÇIKLAMALARINI DÜZELTTİ

Özellikle Batılı ülke diplomatlarının toplantıda "bu konuda bir konsensüs" olmadığını belirterek Venezuela temsilcisini yalanlamasının ardından Carreno, Irak konusundaki toplantının ardından tekrar gazetecilerin karşısına çıkarak önceki açıklamasını düzeltti.

''KONSEYDE HERHANGÄ° BÄ°R METÄ°N KABUL ETMEDÄ°K''

Konsey'in bu konuyu görüştüğünü ancak herhangi bir metnin deÄŸerlendirilerek kabul edilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Carreno, "Biz bu sabahki toplantıda konuya iliÅŸkin endiÅŸelerimizi paylaÅŸtık ancak herhangi bir metin kabul etmedik. Herkese açıkça belirtmek isterim ki, Konsey'de konuya iliÅŸkin basın bildirisi, baÅŸkanlık bildirisi ya da karar metni kabul etmedik" dedi.

TÃœRKÄ°YE SORUSU

Konsey BaÅŸkanı, "Peki tüm ülkeler Türkiye'nin eylemlerine iliÅŸkin endiÅŸeyi paylaÅŸtılar mı?" sorusu üzerine de "Ãœye ülkeler Suriye'deki durum, insani yardım unsurlarının bombalanması ve birçok konuya iliÅŸkin endiÅŸelerini belirttiler. Ama herhangi bir metin kabul edilmedi, görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

TÃœM ÃœYELER AYNI FÄ°KÄ°RDEYMÄ°Åž!

Büyükelçi, önceki açıklamasında, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaÅŸtı" demiÅŸ, gazetecilerin, "15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını" sormaları üzerine de deÄŸiÅŸik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduÄŸunu savunmuÅŸtu.

Carreno, ikinci açıklamasında önceki ifadelerini, "üyelerin genel olarak Suriye'deki durumdan endişe ettikleri" şeklinde daha genel sözlerle değiştirmiş oldu.

Kaynak : AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.