Dünya
Doğu Avrupa'dan Türkiye'ye karşı B Planı
Doğu Avrupa Yunanistan ve Türkiye'nin çabalarının yeterli olmayacağı gerekçesiyle sığınmacı planıyla ilgili yeni bir plan üzerinde çalışıyor
Doğu Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve Macaristan Avrupa'ya sığınmacı akınının kontrol altına alınmasında Yunanistan ve Türkiye'nin çabalarının yeterli olmayacağı düşüncesiyle bir "B Planı" üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Prag'da düzenlenen Vişegrad Grubu Olağanüstü Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Makedonya ve Bulgaristan sınırlarını korumak amacıyla bir B Planı üzerinde konuştuklarını belirtti. Fico, "AB ve Türkiye arasındaki eylem planının başarılı olacağına inanıyoruz, ancak karamsar olduğumu belirtmek isterim" dedi. Başbakan bu nedenle hükümet başkanlarının yeni bir planı gündeme getirdiğini kaydetti.
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka da AB sınırlarını güvenceye alabilmek için eylem planının yanı sıra Türkiye ile birlikte yeni güvenlik önlemlerinin de alınması gerektiğini vurguladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel AB sınırının kuşatma altında tutulmasına karşı çıkıyor. Merkel, Türkiye'nin inisiyatifiyle, sığınmacıların Avrupa'ya gelmesinin engellenmesine odaklanıyor.
BULGARİSTANDAN FARKLI ÇIKIŞ
Bulgaristan Vişegrad dörtlüsü grubuna üye olmak istemiyor. Dün grubun Prag zirvesinde Başbakan Borisov da, Dışişleri Bakanı Mitov da bunu açıkladı.
Bulgaristan, AB dış sınırlarının kapatılmasını istiyor. Mülteci akınını kontrol altına alma ve Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan sınırlarında güvenliği arttırma konusu ele alındı.
Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, ülkenin tek bir tavrı olduÄŸunu, mültecilerin yasal sınır kapılarından geçmesini saÄŸlamak için, AB’nin tüm dış sınırlarının kapatılması gerektiÄŸi fikrini öne sürdü. Borisov Yunanistan- Bulgaristan sınırına tel örgü çekme fikrini ise “ne Avrupa’ya yakışır, ne de demokratik bir karar deÄŸildir” ÅŸeklinde yorumladı.
‘NATO KARADAN OPERASYON YAPSIN’ TEKLÄ°FÄ°
Bulgar DışiÅŸleri Bakanı Daniel Mitov da Türkiye’nin iki ay önce AB nezdinde aldığı yükümlülükleri uygulaması için baskı yapılması gerektiÄŸini söyledi, ancak CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın son zamanlardaki açıklamalarının “olaÄŸanüstü endiÅŸe oluÅŸturduÄŸunu ve Türkiye- AB iliÅŸkilerine katkıda bulunmadığını” kaydetti.
Mitov, NATO’nun Yunan-Türk deniz sınırındaki operasyon iyi sonuçlar verirse, NATO’nun Bulgar- Türk ve Yunan-Türk sınırında karadan operasyon yapmasını teklif edeceÄŸini duyurdu.
ÃœLKEDEKÄ° MÃœLTECÄ° KAMPLAR TAMAMEN BOÅž
Avrupa’ya ulaÅŸmak isteyen milyonlarca mülteci varken, Bulgaristan’daki kamplar bomboÅŸ. Devlet Mülteciler MüsteÅŸarlığı Müdürü Nikola Kazakov “Kamplarda doluluk oranı yüzde 9. 5 bin 130 kiÅŸi kabul etme kapasitesine sahip kamplarımızda ÅŸu an 467 sığınmacı kalıyor. Mülteci kabul etmek için 4 bin 500 boÅŸ yerimiz mevcut” dedi.
En çok mülteci Irak’tan geliyor. Bu ülkeyi Afganistan ve Suriye takip ediyor. Irak’tan gelen sığınmacılarda aileler çoÄŸunlukta iken, Afganistan mültecilerinin yüzde 90’ı genç erkeklerden oluÅŸuyor.
Henüz yorum yapılmamış.