Sosyal Medya

Güncel

AB, Beyaz Rusya'ya yaptırımları kaldırdı

AB, bu ayın sonundan itibaren Beyaz Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımları kaldırma kararı aldı.



Avrupa Birliği, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ve Belarus devletinin diğer temsilcilerine uyguladığı yaptırımları kaldırdı. Brüksel'de AB Dışişleri bakanları toplantısında alınan kararla, toplam 170 Beyaz Rusyalıya karşı uygulanan seyahat ve servetlerini engelleyen yaptırımlar geçersiz oldu.

AB, bu yaptırımları 2010 yılındaki seçimlerde polisin göstericilere karşı şiddet kullanması üzerine kararlaştırmıştı. Geçen yıl 4 aylığına uzatılan yaptırımlar, devlet başkanlığı seçimlerinin sakin geçmesi ve siyasi mahkumların serbest bırakılması gözönüne alınarak kaldırıldı. Ayrıca Lukaşenko'nun Ukrayna ile Rusya arasındaki krizde arabulucu rolünün de dikkate alındığı bildirildi.

İnsan hakları savunucuları tarafından eleştirilen AB'nin yaptırımları kaldırma kararı, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier tarafından 'iyi bir haber' ifadesiyle olumlu karşılandı. Steinmeier, bundan sonra Beyaz Rusya'ya karşı daha yoğun bir politika izlenmesini umduğunu, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı AGİT'in de başkent Minsk'te daha fazla bulunabileceğini söyledi. Steinmeier, insan hakları diyaloğunun tekrar başlatılabilmesi için yeniden imkan ortaya çıktığını belirtti.

Ancak Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, silah ambargosunun ve muhaliflerin kaybolmasından sorumlu 4 istihbaratçıya karşı uygulanan yaptırımların devam ettiğine dikkat çekerek, bugünden yarına Beyaz Rusya'da herşeyin değişmesini beklemenin mümkün olmadığını bildirdi. Ayrıca gerçekten yaklaşımın Lukaşenko ile mümkün olup olmayacağından emin olmadığını kaydetti.

Beyaz Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada kararın memnuniyetle karşılandığı, ilişkilerin normalleşmesi için önemli bir adım atıldığı belirtildi. Beyaz Rusya'nın diyaloğa hazır olduğu kaydedilen açıklamada, bölgede güven ve istikrardan umutlu olunduğu ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.