Sosyal Medya

Sağlık

Sigara içen akciğer kanseri hastasına ilaç parası yok

Sosyal Güvenlik Kurumu, akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını geri ödemek için ‘hiç sigara kullanmamış’ olmasını şart koştu



Sigara içen akciÄŸer kanseri hastalarının ilacı ödenmeyecek! SGK, akciÄŸer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için ‘hiç sigara kullanmamış’ olmasını ÅŸart koÅŸtu. 3 Åžubat’tan itibaren geçerli olan tebliÄŸ hakkında konuÅŸan Tüm Eczacı Ä°ÅŸverenler Sendikası (TEÄ°S) Genel BaÅŸkanı Nurten Saydan, SGK’nın akciÄŸer kanseri, MS, lösemi gibi hastalıklarda getirdiÄŸi geri ödeme ÅŸartlarının vatandaÅŸ saÄŸlığını kötü etkilediÄŸini belirterek, “Bu durum kabul edilebilir deÄŸil” dedi.

Hürriyet'in haberine göre; SGK ayrıca skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için baÅŸka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını ÅŸart koÅŸtu. Daha önce tedavi için ilaç masraflarını karşılayan SGK’nın verdiÄŸi bu kararın tasarruf amaçlı olduÄŸu belirtildi. Resmi Gazete’de 24 Mart 2014 tarihinde yayınlanan SaÄŸlık Uygulama tebliÄŸinde, bir ilacın ruhsatlı endikasyonları ve prospektüs dozu dışında kullanımının ancak SaÄŸlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkün olduÄŸu belirtiliyor ve bu konuda SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Endikasyon Dışı Ä°laç Kullanımı Kılavuzu”nda belirtilen esaslara da uyulması ÅŸartı getiriliyor. Kılavuzda tanımlanmamış durumlar için de SaÄŸlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanımı onayı aranıyor. Ancak SGK 3 Mart günü itibariyle SaÄŸlık Bakanlığı’nın izin verdiÄŸi endikasyon dışı ilaç kullanımındaki bazı ilaçları ödeme kapsamına almak için ÅŸartlar öne sürdü.

SİGARA İÇMEMİŞ OLMAK GEREKİYOR!

Tüm Eczacı Ä°ÅŸverenler Sendikası (TEÄ°S) Genel BaÅŸkanı Nurten Saydan, SGK’nın bazı hastalıklarda getirdiÄŸi geri ödeme ÅŸartlarının vatandaÅŸ saÄŸlığını kötü etkilediÄŸini belirterek, “ÖrneÄŸin 3 Åžubat günü akciÄŸer kanseri olan bir hastanın ilacını ödemek için sigara içmemiÅŸ olma ÅŸartı getirildi. Bu durum kabul edilebilir deÄŸil” dedi. Saydan ÅŸunları söyledi:

“Hayati önemi haiz bir grup ilaç prospektüsünde belirlenen endikasyonlar dışında baÅŸka hastalıklarda da faydalı olabiliyor. Bu ilaçların SGK tarafından parasının ödenebilmesi SaÄŸlık Bakanlığı’nın vereceÄŸi özel izinlere baÄŸlı. Bu güne kadar bu uygulama adı geçen iki kurumun organize çalışmaları ile baÅŸarıyla sürdürülebilirken, SGK bu uygulamada kuralları zorlaÅŸtırıp, SaÄŸlık Bakanlığı’nın düzenlediÄŸi izin belgelerini kabul etmeyerek hastaları adeta kendi haline bıraktı.

MS HASTALARI DA ZOR DURUMDA

Hastaların hayatlarını tehdit eden bu uygulama SGK ve SaÄŸlık Bakanlığı tarafından derhal düzeltilmeli. AkciÄŸer kanseri, MS, Lösemi gibi bir çok hastalıkla mücadele eden hasta bu uygulamayla hayati riskle karşı karşıya kalma tehlikesinde kalıyor. AkciÄŸer kanserinde kullanılan Erlotinib etken maddeli ilaç için SGK, vatandaşın ‘hiç sigara kullanmamış’ olmasını ÅŸart koÅŸması ve daha önce sigara kullanmış olan kiÅŸilerin tedavisi için bu ilacın parasını ödememesi, Multipl skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için baÅŸka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını ÅŸart koÅŸması, Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde baÅŸarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi, krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciÄŸer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmemesi dikkat çekici birkaç örnek. Yani SGK daha önce sigara içti diye bir hastayı akciÄŸer kanseri tedavisine uygun görmediÄŸi gibi, MS hastalığı olan bir hastanın baÅŸka bir ilaçla bir yıl zaman kaybetmesini ÅŸart koÅŸarak adeta hastanın daha ağır ve gecikmiÅŸ bir MS hastalığıyla karşı karşıya kalmasını göze alabiliyor. “

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.