Sosyal Medya

Coğrafyamız

4,7 milyon Suriyeli yardım bekliyor

Suriye iç savaşına müdahil olan bölgesel ve küresel güçler, ülkeye acil insani yardım ulaştırılması konusunda geçen hafta Münih'te uzlaştı ama bu hiç kolay olmayacak. Yarım milyon insan kuşatma altında. Ulaşılması zor bölgelerde de 4,7 milyon kişi barınıyor. İşte o alanlar.



Suriye iç savaşına müdahil olan bölgesel ve küresel güçlerin oluÅŸturduÄŸu Uluslararası Suriye Destek Grubu, 11 Åžubat’ta Almanya’nın Münih kentinde toplanarak, Suriye'de kuÅŸatma altındaki bölgelere ve ulaşılması zor bölgelere insani yardım yapılması konusunda anlaÅŸtı. Münih'te çıkan belge acil insani yardım uluÅŸtarılması gereken yerleri de belirtti. Bu bölgeler IŞİD’in kuÅŸattığı Deyr Ez Zor, Nusra Cephesi’nin kuÅŸattığı Fua ve Kefreya ile Åžam’ın kırsalında yer alan rejimin kuÅŸattığı Madaya, Muaddamiye ve Kefer Batna.

BM’nin istatistiklerine göre, Suriye’de kuÅŸatma altında yaÅŸayan 500 bine yakın sivil var. Ulaşılması zor bölgelerde ise yaklaşık 4,7 milyon sivil bulunuyor. KuÅŸatmaların birden fazla sorumlusu var. Rejim Åžam’ın kırsalında 13 yerleÅŸim alanı kuÅŸatırken, Nusra Cephesi ülkenin kuzeyindeki Ä°dlib’de rejim yanlısı iki bölge olan Fua ve Kefreya’yı, IŞİD ise ülkenin doÄŸusundaki Deyr Ez Zor’da rejimin elindeki yerleÅŸim alanları kuÅŸatıyor.

Ancak bu bölgelerin dışında yardım bekleyen ve kuÅŸatma altında olmasa da ulaşılması zor bölgelerde yaÅŸayan çok sayıda sivil var. Geçen haftadan beri de BM konuyla ilgili çalışmalara baÅŸladı ama bu o kadar da kolay deÄŸil. 

Ulaşılması bu zor bölgeler ve kimin denetiminde olduğunu anlatan harita şöyle:

 

 
 

 

Suriye'deki siyasi soruna siyasal bir çözüm bulma iddiasıyla Ocak sonunda baÅŸlayan Cenevre görüşmelerinde Suriye muhalefeti, atılması gereken insani adımları müzakere etmeyeceÄŸini vurgulamış, bu insani adımlar atılmadan müzakere masasına oturmanın da anlamlı olmayacağını söylemiÅŸti. Bunun üzerine Cenevre görüşmelerine ara verilmiÅŸ ve Uluslararası Suriye Destek Grubu, bu sorunu aÅŸmak için Münih'te toplanmıştı. 

Münih toplantısından, aynı zamanda ateÅŸkes deÄŸil ama 'hasmane tutumların sonlandırılması' kararı da çıkmıştı. BM hasmane tutumların sonlandırılması ve insani yardım odaklı iki ayrı grup kurarak, çalışmalarına baÅŸlamıştı. 

Kaynak: Al Jazeera ve BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.