Sosyal Medya

Dünya

ABD'yi kınayan Rusya 4 hastane bombaladı

ABD'nin Afganistan'da Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastaneye yönelik saldırısını, kınayan Rusya, bugün Suriye'de tam dört hastaneyi vurdu. Bugünkü saldırılarda, bir hastaneleri daha hedef olan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün son beş ayda üç ayrı ülkede, beş hastane kaybetti.



Rus hava kuvvetleri Suriye'nin Ä°dlib ve Azez illerinde dört hastaneyi vurdu. Hama ve Lazkiye'de bulunan hava üslerinden kalkan Rus jetleri, Ä°dlib'in Maarratun Numan bölgesinde bulunan iki hastaneyi hedef aldı. Maarratun Numan'da vurulan hastanelerden birisi kadın doÄŸum ve çocuk hastanesi. DiÄŸer hastanenin ise ortopedi hastanesi olduÄŸu öğrenildi.

Azez'de de iki hastane Rus uçakları tarafından hedef alınırken Azez'de vurulan hastanelerden birisi de kadın doğum hastanesi.

Ä°dlib'de vurulan hastanelerden biri uluslararası yardım kuruluÅŸu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yönetiliyordu. Saldırının Ä°dlib kentinin Maret el Numan bölgesinde gerçekleÅŸtiÄŸi ve en az 7 kiÅŸinin öldüğü ifade edildi. Ä°dlip'de sınır tanımayan doktorlarin hastanesinde enkaz altında 8 doktora ulaşılamıyor.

MSF Başkanı Mego Terzian yaptığı açıklamalarda "Bu saldırıyı kimin gerçekleştirdiği açık: Ya Rusya ya da rejim" dedi.

Suriye - Türkiye sınırındaki Azez'de Suriyeli sivil toplum kuruluşu Bağımsız Doktorlar Birliği tarafından yönetilen bir diğer hastanenin de hava saldırılarına hedef olduğu belirtildi.

Suriye'deki muhalif gruplara yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Azez'deki hastanede 10 kişinin öldüğünü, hayatını kaybedenler arasında çouklarla hamile kadınların da bulunduğunu belirtiyor ve her iki saldırının da Rusya tarafından gerçekleştirildiğini öne sürüyor.

MSF:  KASITLI VURUYORLAR

Ä°dlib'deki hastanenin dört füzeyle vurulduÄŸunu ve tamamen yerle bir edildiÄŸini söyleyen MSF Suriye Temsilcisi Massimiliano Rebaudengo, "Bu saldırı kasıtlı olarak yapılmış gibi duruyor. En ÅŸiddetli biçimde kınıyoruz" dedi.

Hastanenin yıkılması sonucu yaklaşık 40 bin kişilik yerel halkın sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını söyleyen Rebaudengo, İdlib'deki hastanenin 30 yatak kapasitesine sahip 54 kişiyle hizmet veren bir yer olduğunu ifade etti.

YEMEN

Bağımsız uluslararası insani yardım ve saÄŸlık kuruluÅŸu Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) destek verdiÄŸi Kuzey Yemen’deki bir hastane de geçtiÄŸimiz Ocak ayının baÅŸlarında, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçakları tarafından vurulmuÅŸtu. 

Sınır Tanımayan Doktorlar, üç ayda Yemen'de üç hastane kaybetmiÅŸti. 27 Ekim’de Haydan’daki hastane SLC tarafından bombalanmış, 3 Aralık’ta ise Taiz’deki bir baÅŸka hastaneleri koalisyon güçlerinin hava saldırısına maruz kalmış ve dokuz kiÅŸi yaralanmıştı.

MSF'den yapılan açıklamada, “Son zamanlarda saÄŸlık tesislerine ve temel saÄŸlık hizmetlerine yönelik saldırıların arttığını bir kez daha kanıtlayan bu hava saldırısını ÅŸiddetle kınıyoruz. Hastanenin bombalanması, halihazırda çatışmalardan ciddi zarar görmüş bölge halkının haftalarca saÄŸlık hizmeti alamayacağı anlamına geliyor. Savaşın asıl maÄŸduru, maalesef ki yine siviller oldu.”denildi.

AFGANÄ°STAN

ABD'nin Afganistan'ın Kunduz kentinde 3 Ekim'de "yanlışlıkla "bombaladığını söylediÄŸi Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) ait bir hastanede çoÄŸu doktor 30 kiÅŸi kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 37 kiÅŸi de yaralanmıştı.

Kunduz kentinde “Sınır Tanımayan Doktorlara” ait bir hastanenin vurulması ve onlarca kiÅŸinin hayatını kaybetmesine Rusya tepki göstermiÅŸti. Amerikan Hava Kuvvetleri’nin saldırısı sonucu Afganistan’ın Kunduz kentinde bir hastanenin vurulduÄŸunu söyleyen Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “sivil alanlara yönelik hava saldırılarını ÅŸiddetle kınadıklarını belirterek, “Biz bu olayın arkasındaki suçluların acil ve tarafsız bir ÅŸekilde yargılanmasını istiyoruz.” çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Rus sözcü Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastaneye yönelik saldırının uluslar arası hukukun çok açık bir ihlali olduÄŸunun da altını çizmiÅŸti

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.