Sosyal Medya

Dünya

Londra Belediyesi'ne ilk Müslüman başkan adayı

Londra belediyesi'ne ilk kez bir Müslüman aday oluyor. Müslüman belediye başkan adayı Khan'ın seçilme şansı olduğu belirtiliyor.



İngiltere'nin başkenti Londra'nın Müslüman belediye başkanlığı için İşçi partisi'nden bir Müslüman ilk kez başkan adayı olarak seçimlere giriyor. Sadık Khan, gençlerin gerçek İslamı anlatılmasıyla terörizmin önüne geçilebileceğini savundu.

Başkent Londra, 5 Mayıs'ta yeni belediye başkanını seçecek. Seçim için beş farklı partiden aday bulunurken, kamuoyu yoklamaları başkanlık görevi için ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin adayı Khan'ın şansının yüksek olduğuna işaret ediyor. Khan seçilirse, Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı olacak.

Pakistanlı bir ailenin Londra'da doğan çocuğu olan 45 yaşındaki Khan, Londralılar için pahalı olmayan modern ulaşım sistemi oluşturacaklarını ve Londralıların maaşlarını artıracak yeni iş girişimlerini destekleyeceklerini de ifade eden Khan, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak kalmasından yana olduğunu dile getirdi.

"AB İNGİLTERE İÇİN ÖNEMLİ"

Londra'nın yüzyıllardır ticarete açık bir şehir olduğunu belirten Khan, "Londra sadece ticarete değil, yeni fikirlere ve Türkler gibi yeni insanlara da açık bir şehir olmuştur. AB, Londra'ya ve ülkemize sosyal, kültürel ve ekonomik olarak büyük faydalar sağlamaktadır" dedi.

Khan, Londra'daki 500 binden fazla işin, İngiltere'nin AB üyesi olmasına bağlı olduğunu kaydederek, Londra'da AB dışından şirketlerin yüzde 60'ının genel merkezleri olduğuna ve Londra'dan yapılan ihracatın yüzde 50'sinin AB ülkelerine yapıldığına dikkati çekti.

Londra belediye başkanlığı seçiminden yaklaşık 1 buçuk ay sonra ülkede AB'de kalınıp kalınmamasıyla ilgili referandum yapılması bekleniyor. Khan belediye başkanı seçilmesi halinde, ülkesinin AB'de kalması yönünde kampanya yürüteceğini ifade etti.

"İSTANBUL İLE LONDRA BİRBİRİYLE ÇALIŞMALI"

İstanbul'daki Marmaray gibi altyapı ve ulaşım yatırımlarından çok etkilendiğini söyleyen Khan, şöyle devam etti:

"Londra'da da bu yapılmalı. Londra olduğu yerde duramaz. Nüfus şu anda 8 milyon 600 bin. 2020 yılında nüfusun 9 milyon, 2030 yılında ise 10 milyon olması bekleniyor. Ulaşım ve konut sektörüne daha fazla yatırım yapacağız. Londra'da hava kirliliği de büyük bir sorun. Geçen yıl hava kirliliği ile ilişkili hastalıklardan yaklaşık 10 bin Londralı hayatını kaybetti. Tüm bu sorunların giderilmesi için İstanbul, New York, Chicago, Paris gibi şehirlerdeki belediye başkanlarının yaptıklarına bakıp, burada onları uygulamak istiyorum. Dünyadaki diğer belediye başkanlarıyla tanışıp, onların tecrübelerinden faydalanmaktan memnuniyet duyarım çünkü Londra'nın dünyadaki en iyi şehir olmasını istiyorum."
Khan, İstanbul'a daha önce gittiğini ve İstanbul'un harika bir şehir olduğunu dile getirerek, İstanbul'da kolay iş yapılabildiğini, genç bir nüfusun olduğunu kaydetti.

Khan, "Londra belediye başkanı seçilirsem sadece Paris, New York ve Berlin'le yarışmak değil, İstanbul ya da Çin veya Hindistan'daki diğer şehirlerle de rekabet etmek istiyorum. İstanbul'daki genç nüfusu bir fırsat olarak görerek, İstanbul ile Londra'nın birbirleriyle çalışmalarını görmek istiyorum. İstanbul'dan ticaret heyetlerini buraya getirerek, Londra'ya yatırım yapmalarını sağlamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

"GENÇLER, İSLAMİYETİ ANLAMALI"

Londra'da doğan ve büyüyen Khan, ebeveynlerinin Pakistanlı olduğunu, büyükannesi ve büyükbabasının ise Hindistan'dan geldiğini dile getirdi. Etnik ya da dini geçmişi ne olursa olsun Londra'da çok çalışılırsa başarıya ulaşılabileceğini savunan Khan, ancak İngiliz gençlerin radikalleştiğinin görüldüğünü söyledi.

Khan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençlerin, teröristlerin yaymaya çalıştıklarını deÄŸil, gerçek Ä°slamiyeti anlamalarını saÄŸlamalıyız. Gençlerin önlerinde iyi örnekler olmalarını, daha fazla entegre olmalarını saÄŸlamalıyız. Ä°nternet üzerinden tehlikeli mesajlar yayılıyorsa internet hizmet saÄŸlayıcılarını kapatmalıyız. Hükümetin mevcut radikalleÅŸmeyi önleme stratejilerinin iÅŸe yaramadığını düşünüyorum. Hapishanelerden çıkan kiÅŸilerin daha fazla radikalleÅŸtiÄŸi görülüyor. RadikalleÅŸmeyle mücadele için kapsamlı bir plana ihtiyaç var. Son dönemde Türkiye ve Fransa'da terör saldırıları oldu, terör küresel bir sorun ve küresel bir çözüm bulunmalı. Londra'da etnik azınlıktan gelen, Ä°slami inanışa sahip göçmen bir ailenin çocuÄŸunun belediye baÅŸkanı seçilmesiyle, dünyaya verilecek mesajı bir düşünün."

5 ADAY YARIÅžACAK

Londra'da belediye başkanlığı seçimi 5 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Khan'ın yanı sıra, belediye başkanlığı için Muhafazakar Parti'den Zac Goldsmith, Yeşil Parti'den Sian Berry, Liberal Demokrat Parti'den Caroline Pidgeon ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nden (UKIP) Peter Whittle da yarışacak.

Londra'nın mevcut belediye başkanı Boris Johnson, geçen yıl yapılan genel seçimde iktidardaki Muhafazakar Parti'den milletvekili seçilmişti. Londra belediye başkanlığını 2008 yılından bu yana yapan 51 yaşındaki Johnson, Türk kökeniyle de biliniyor. Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu olan Johnson'a kabinede görev verilme ihtimali bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.