Sosyal Medya

Dünya

STK raporu: Tacikistan'da zulüm sürüyor

21-23 Ocak tarihlerinde Tacikistan'a giden hukukuçulardan oluşan heyet bu ülkedeki ihlallerle ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna sundu



Tacikistan'a giden hukukçu sivil toplum temsilcilerinden oluşan Tacikistan İnsan Hakları Heyeti, ülkede yaşananlara dair hazırlanan inceleme raporunu açıkladı.

Tacikistan Ä°slami DiriliÅŸ Partisi’nin Eylül 2015’te kapatılması, üyelerinin hapsedilmesi, hapiste tutulan kiÅŸiler hakkında insan hakları ihlalleri ve Müslüman Tacik halkına yönelik baskılarla ilgili gündem oluÅŸması üzerine, Türk ve Rus avukatlardan oluÅŸan Tacikistan Ä°nsan Hakları Ä°nceleme Heyeti, 21-23 Ocak tarihlerinde bu ülkeye bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi. 

Heyet, yaptığı ziyaretin ardından Tacikistan’da yaÅŸanan insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu, Fatih’te düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna duyurdu.

Uluslararası Hukuk Merkezi Başkanı Cihat Gökdemir, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada Müslümanlara yapılan zulmün yalnızca Suriye ve yakın coğrafyada değil, hala Rusya'nın etkisi altında olan ülkelerde de devam ettiğini söyledi.

Tacikistan'da yaşanan ihlallerin artık katlanılmaz boyuta geldiğini ifade eden Gökdemir, dünya kamuoyunun baskısı olmadan Tacikistan'daki zulümlerin bitmeyeceğine inandıklarını dile getirdi.

"BASKILARA SON VERÄ°LMELÄ°"

Heyet tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde, ÅŸu ifadelere yer verildi: 

“Tacikistan hükümeti, halkına uyguladığı tüm baskılara son vermelidir, Tacikistan Ä°slami DiriliÅŸ Partisi’nin yönetici ve üyeleri ile diÄŸer tüm düşünce suçluları derhal serbest bırakılmalıdır. Öldürme, iÅŸkence ve tüm insanlık suçlarından sorumlu olanlar cezalandırılmalıdır.

Ä°slam dünyası, Tacikistan’da yaÅŸanan ihlallerin izale edilmesi için derhal gerekli giriÅŸimlerde bulunmalıdır. Gazeteciler ve gazeteci örgütleri, Tacikistan'da tutulan gazeteciler için dayanışma içerisinde olmalıdır.”

RAPORUN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.