Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhaliflere grad füzesi

Suriye'de savaşa Esad muhalifi güçlere Halep’in kuzeyindeki saldırılarını püskürtmek amacıyla önemli sayıda grad füzesi verildiği iddia ediliyor



Suriye'de muhalif güçlerine Rusya ve Esad rejiminin Halep’in kuzeyindeki saldırılarını püskürtmek amacıyla önemli sayıda grad füzesi verildiÄŸi iddia edildi. 

Reuters'ın askeri kaynaklara dayandırarak geçtiÄŸi habere göre, Esad rejiminin Kuzey Halep kırsalında baÅŸlattığı hamlenin ardından, muhalif güçlerin lojistik yolları kesildi. Muhalif güçlere, Esad güçlerinin saflarını arkadan delerek ablukayı kırmak amacıyla önemli sayıda grad füzesi verildi.

35km uzaklıkta bulunan mevzileri vurmaya yarayan bu füzelerin daha önce muhaliflere ufak miktarda verildiği ifade edilen haberde, yeni verilen karadan karaya grad füzeleriyle, muhalefetin sahadaki durumu değiştirebileceği de belirtildi.

Haberde, füzelerin kim tarafından ve kimlere verildiÄŸi belirtilmezken, Rusya’nın günlük ÅŸekilde yaptığı hava saldırılarını durdurmaya yönelik hedefin yerine getirmesinin hala zor olduÄŸu da vurÄŸgulandı.

Esad rejimiyle müzakere kurulu sözcüsü Salim El Musallat, geçtiÄŸimiz çarÅŸamba günü yaptığı bir açıklamada, Suriye’deki muhaliflere destek veren ülkelerden uçaksavar füzeleri talep ederek, bu füzelerin muhalefetin suriyeli sivilleri korumasına yardımcı olacağını söylemiÅŸti. Musallat ‘bu füzelerin saÄŸlanırsa, Amerikalı ve Avrupalı dostlara, bunların ılımlı muhalif güçler tarafından kullanılacağını ve aşırı güçleri eline düşmeyeceÄŸini taahhüt ederim’ ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu

GRAD FÃœZESÄ° NEDÄ°R?

Grad füzeleri bir çeÅŸit füze topu. Bu füzeler 218-240 cm uzunluÄŸunda düz bir namludan oluÅŸuyor. Bu namlunun içine üç kısımdan oluÅŸan füze yerleÅŸtiriliyor: 25-30 kg ağırlığında bir baÅŸlık, füzeyi yönlendiren gövde ve füzeyi fırlatacak pervane ÅŸeklindeki taban. Bazen menzili artırmak için itici bir motor yerleÅŸtiriliyor. Bu füzenin çapı çeÅŸidine göre 122 ile 230 mm arasında deÄŸiÅŸiyor. Füzenin boyu 3 metreye ağırlığı 77 kg’a ulaşıyor.

Bu füzeler ya tekli ya da arabalara sabitlenmiÅŸ olarak toplu ÅŸekilde kullanılıyorlar. Füzelerin menzili kullanılan çapa göre 18-45 km arasında deÄŸiÅŸiyor. Parçalayıcı baÅŸlık ağırlığı oranında 25 ile 50 km²’lik bir alanı etkileyebiliyor. Ve füze hedefe çarptığı anda patlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.