Sosyal Medya

Güncel

Kıbrıs suyunda anlaşma sağlandı

Türkiye’den KKTC’ye borularla taşınan suyun işletmesinin ve gelir dağılımın nasıl olacağı konusunda yaşanan anlaşmazlıkta ortak noktada anlaşma sağlandı



Türkiye’den KKTC’ye deniz altından askılı boru sistemiyle götürülen suyun iÅŸletmesi konusunda KKTC hükümetiyle çıkan kriz aşıldı ve hükümetler arası anlaÅŸma imza aÅŸamasına geldi.

Hürruiyet'in haberine göre, KKTC hükümetinden 4 bakanın Ankara’da pazartesi ve salı günleri yaptığı görüşmeler sonucunda, ‘asrın projesi’ diye adlandırılan suyun KKTC’deki iÅŸletmesi konusunda orta yol bulundu.

Ä°HALEYÄ° KAZANAN, DEVLETE VE BELEDÄ°YEYE PAY VERECEK

Buna göre KKTC’de tarımsal ve kullanım amaçlı iÅŸletme konusunda kamu-özel iÅŸbirliÄŸinde 2 ihale yapılacak. Tahsilatı, ihaleyi kazanan ÅŸirket yapacak ve KKTC devleti ile belediyelere pay verecek.

Ä°ÅŸletmeyi alan ÅŸirket KKTC içindeki 600 milyon lirayı aÅŸan alt yapı yatırımlarını yapacak. Kıbrıs’tan da sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ ile KKTC BaÅŸbakan’ı Ömer Kalyoncu’nun imzasına açılan anlaÅŸmanın önemli maddeleri şöyle:

1-Türkiye yılda 75 milyon metreküp suyu KKTC’ye ulaÅŸtıracak. Deniz altından geçen borular dahil tesislerin güvenliÄŸini, KKTC topraklarına kadar Türkiye saÄŸlayacak.

2- Su Ada’ya ulaÅŸtığı noktada güvenlik sorumluluÄŸu KKTC devletine devredilecek.

3- Türkiye, suyu aynı sistemi kullanarak üçüncü ülkelere satabilecek.

4- Su, KKTC’de tarımsal ve kullanım amaçlı olacak.

1.6 MÄ°LYAR HARCADI

Türkiye’nin 4 yılda tamamladığı denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle su götürülmesi projesi, dünyada bir ilk. Türkiye projeye 1.6 milyar lira harcadı. Suyun, Ada’nın birleÅŸmesi halinde Rumlara da satılması planlanıyor.

‘SU YERALTINA POMPALANIYOR’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, anlaşmazlık nedeniyle KKTC suyunun yeraltına pompalandığını söylemişti.

EroÄŸlu, bakanlığının 2016 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda özetle ÅŸunları anlatmıştı: “Devlet Su Ä°ÅŸleri 13 yılda 101 milyar lira yatırım yapmış. Asrın suyu ÅŸu anda Kıbrıs’a pompalanıyor. Dağıtımı ile ilgili bazı sıkıntılar yaÅŸandı. Bu sıkıntı giderilene kadar su baraja ve yeraltına pompalanmaya devam edecek. Çünkü yer altı suyu çekile çekile çok aÅŸağıya gitmiÅŸ. Toprak tuzlanmış. Ancak isterlerse hemen su verilebilir.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.