Sosyal Medya

Dünya

NATO- Rusya görüşmesi sonuçsuz

2002’den beri konsey toplantılarında bir araya gelen Rusya ve NATO, 2014’te verilen aranın son bulması için görüştü. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ikili görüşmesinden sonuç çıkmadı.



NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Rus DışiÅŸleri Bakanı Lavrov, Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya geldi. Rusya, Ukrayna ve Suriye krizlerinde NATO’nun sert açıklamalarının hedefi olmuÅŸtu. Ä°kili, iliÅŸkilerin nasıl geliÅŸtirilebileceÄŸini konuÅŸsa da ilerleme saÄŸlanamadı.

NATO-Rusya Konseyi, birlik ile Rusya arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸmesini hedeflese de, Ukrayna krizinin ortaya çıktığı 2014’ten beri konsey hiç toplanmadı. Ä°kilinin görüşmesinde yeni bir takvim belirlenmesi de gündeme geldi ancak tarih belirlenemedi.

En son 2014'te görüştüler

Ä°liÅŸkilerdeki son gerilim, Rus uçaklarının Türkiye hava sahasını birkaç kez ihlâl etmesiydi. Rusya, bu bilgiyi yalanlasa da NATO Türkiye’nin yanında yer almıştı. Stoltenberg, Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularına “Neden bir toplantı ayarlayamadığımızın nedenlerine girseydim, o zaman bunun gerçekleÅŸmesi daha da zorlaşırdı” yanıtını verdi.

Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak etmesinin ardından NATO, Rusya’ya karşı doÄŸru sınırlarını güçlendirecek adımlar atıyor. Bu sebeple 2002’de oluÅŸturulan ve NATO Genel Sekreteri’nin liderliÄŸini yürüttüğü NATO-Rusya Konseyi, 2014’ten bu yana bir araya gelmedi.

‘Suriye’de barışçıl çözüm çabalarını hiçe sayıyor’

NATO Genel Sekreteri, Münih’te bir gün önce yapılan Suriye toplantısında varılan 'saldırıların durdurulması' kararıyla ilgili de aynı gün sabah saatlerinde konuÅŸtu. Rusya’yı Suriye’de barışçıl bir çözüme ulaÅŸma çabalarını hiçe saymakla suçlayan Stoltenberg, bombardımanın IŞİD yerine muhalifleri hedef aldığını söyledi:

“Rusya çoÄŸunlukla IŞİD’i deÄŸil muhalif grupları hedef aldı. Ä°htiyacımız olan kalıcı bir ateÅŸkestir, siviller için yardıma ve elbette geçiÅŸ süreci üzerinde anlaÅŸmaya ihtiyacımız var.”

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.