Sosyal Medya

Güncel

'Bundan sonra olacakların sorumlusu...'

Güney Kore'nin Kaesong sanayi bölgesinden firmalarını çekmeye başlamasının ardından Kore yarımadasında gerginlik tırmanıyor.



Güney Kore BirleÅŸme Bakanı Hong Yong-pyo, gazetecilere yaptığı açıklamada, bundan sonra iki ülke arasında yaÅŸanacakların Kuzey Kore'nin sorumluluÄŸu olduÄŸunu belirterek, Pyongyang yönetiminin, hali hazırda bu talebi görmezden geleceÄŸini ima etmesine raÄŸmen Kaesong Sanayi Bölgesi'nde Güney Kore firmalarının mülklerinin korunmasını istedi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da "Güney Kore ordusunun her ihtimale hazırlıklı olduğu" bildirildi.

Güney Kore Birleşme Bakanı Hong Kong-pyo önceki gün Kaesong'daki ortak sanayi bölgesinde çalışmaları sonlandırma kararı verdiklerini açıklamıştı. Faaliyete 2004 yılında geçen sanayi bölgesinin Kuzey Kore'ye 560 milyon dolar kazanç sağladığını vurgulayan Hong, uluslararası topluma Pyongyang yönetimine daha sert yaptırımlar uygulanması için baskı yaparken, Kuzey Kore'nin bu bölgeyi kitle imha silahları geliştirmek için kullanamayacağını belirtmişti. Hong, Kaesong'da faaliyet gösteren şirketlere tazminat ödeyeceklerini de belirtmişti.

Kuzey Kore de Güney'in Kaesong sanayi bölgesinden firmalarını çekmeye başlamasını "savaş ilanı" olarak değerlendirerek, orduya sanayi bölgesini devralma görevi vermişti.

Pyongyang yönetiminden yapılan açıklamada, dünyanın en yoğun silahlandırılmış alanlarından biri kabul edilen Kaesong'daki sanayi bölgesinde çalışan yüzlerce Güney Kore vatandaşının sınır dışı edildiği, on binlerce Kuzey Koreli işçinin geri çekildiği ve Güney Kore'ye ait tüm mal varlığının dondurulduğu belirtilmişti. Açıklamada sınır ötesi iki acil yardım hattının da kapatıldığı kaydedilmişti.

Kaesong sanayi bölgesi, iki taraf arasındaki son önemli iÅŸbirliÄŸi projesi olmuÅŸtu. Güney Kore'nin inisiyatifi, sermayesi ve teknolojisi, Kuzey Kore'nin ucuz iÅŸ gücüyle birleÅŸtirilmiÅŸ ve proje, birleÅŸme için emsal olarak görülmüştü. Bölgedeki 100'den fazla Güney Koreli firmaya ait fabrikada binlerce Kuzey Koreliye iÅŸ imkanı saÄŸlanmıştı. Kaesong sanayi bölgesindeki firmalar, diÄŸer ikili projelerin kesilmesine yol açan gerilimlerde ayakta kalmayı baÅŸarmıştı. Sanayi bölgesindeki en büyük sorun, 2013 yılında Kuzey Kore'nin, Güney Kore ile ABD'nin ortalaÅŸa yaptığı askeri tatbikatı protesto etmek amacıyla işçilerini geri çektiÄŸinde yaÅŸanmıştı. 

ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin pazar günü sabah saatlerinde uzun menzilli roket fırlattığını bildirmiÅŸti. Kuzey Kore ise denemesinin "barışçıl uzay programı" kapsamında olduÄŸunu duyurmuÅŸ, "uzun menzilli roket ile uzaya uydu fırlattığını" açıklamıştı. Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doÄŸusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleÅŸtirdiÄŸini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bu ülkeyi "ÅŸiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak deÄŸerlendirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.