Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin PKK'nın en zayıf karnı PYD

Hür Haber yazarı İlhami Işık PYD başlığı altında gelişen Türkiye ABD gerginliğini değerlendirdi.



Hür Haber yazarı İlhami Işık'a göre PYD konusu belli etmese de ABD'nin bölgedeki zayıf karnı. Ve doğru argümanlar kullanılarak bu tutumda ısrarcı olunursa sınırlarımız içerisindeki PKK şiddetinin çözümünü bile getirebilir. İşte İlhami Işık'ın değerlendirmeleri:

“Hepimzin bildiÄŸi gibi Türkiye ABD arasında bir PYD gerginliÄŸi geliÅŸmekte. Türkiye doÄŸru argüman ve doÄŸru diplomatik yöntemleri kullanırsa PYD'nin bölgede ABD'nin en zayıf karnı durumda olduÄŸunu görecektir. Çünkü PYD'nin PKK ile aynı olması ve PYD'nin 2003'te PKK tarafından kurulması gibi durumlar Amerika'nın PYD'yi PKK'den ayrı tutmasının önünde en büyük engel.

NATO HUKUKUNA GÖRE BU İLİŞKİ KESİLMELİ

NATO hukukuna göre ABD'nin PYD ile var olan iliÅŸkisini bu nedenden dolayı kesmesi gerekiyor. Ama bir manevra ile PYD'yi PKK'den ayırarak “IŞİD'e karşı Suriye'de savaÅŸan bir örgüttür” tezi ile yeni bir ÅŸema çizer miyiz derdine düştüler. Ancak NATO hukukunu karşınıza alıp koyduÄŸunuzda PYD ile PKK'nin aynı olması demek bu manevra ve desteÄŸin bitmesi demektir. Bu da ABD'nin PYD'yi kara gücü olarak kullanmasını engelleyecek.

TABLO VE GERÇEKLER TÜRKİYE'NİN KOZUDUR

Hal böyle iken tablo Türkiye'nin eline müthiş bir koz vermekte. Herkes biliyor ki PYD ve PKK aynı merkezden yönetilen tek bir yapıdırlar. PYD, PKK'nin organize ettiği bir örgtüttür. Tıpkı İran'da PJAK gibi, Irak'ta PCDK gibi.. Burada Türkiye eğer PYD üzerindeki ısrarını sürdürürse ve bunu doğru bir yöntem ve bilgilendirme ile sürekli gündemde tutarsa ABD'nin tek bir seçeneği vardır. O da PYD ile var olan ilişkisini bitirmemek adına PKK üzerinde baskısını artırarak PKK'nin Türkiye'ye yönelik şiddet eylemine son vermesini getirecektir. ABD ancak böyle bir hamle ile PYD ile var olan ilişkisini sürdürebilir. Aksi takdirde Türkiye'nin dünyaya sunaağı argümanlar ile savunmasız hale gelecektir.

Yani hepimizin anlayacağı gibi ABD'nin en zayıf karnı ile karşı karşıyayız ki bu onun açısından sürdürülemez bir durumdur. Bundan sıyrılması için PKK'yi şiddet sarmalının dışında tutması gerekir. PYD ile ilişkisini bitiremeceğine göre PKK'yi şiddetten vazgeçirebilir. Bunun ikinci bir yolu yok. Yeter ki Türkiye PYD PKK ilişkisini doğru anlatabilsin. Bu her kesimin hayrına olacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.