Sosyal Medya

Dünya

Münih'te öncelik 'insani yardım'

Suriye muhalefetinin Rusya ve rejimin bombardımanı durmadan müzakere masasına oturmayacağını açıklaması üzerine Cenevre görüşmelerine ara verilmesinin ardından bakanlar Münih'te bir araya geldi. Muhaliflerle de görüşmelerinin ardından önceliğin insani yardımların ulaştırılması olmasına karar verildi.



Münih'te baÅŸlayan toplantı öncesi dışiÅŸileri bakanları ön görüşmeler yaptı. SMDK Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicab da ABD DışiÅŸleri Bakanı Kerry, Alman DışiÅŸleri Bakanı Steinmeier ve Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Cubeyir ile görüştü. Görüşmelerin ardından Al Jazeera'ye bilgi veren SMDK kaynakları, "ateÅŸkesle ilgili ümitli olmak zorundayız" dedi. ÖnceliÄŸin önümüzdeki birkaç gün içinde insani yardımların ulaÅŸtırılmasına verileceÄŸini belirtti. 'Cumartesiye kadar bir ÅŸeyler olmasını beklediklerini' söyledi. Ä°nsani yardımlarının ulaÅŸtırılmasının ardından atılacak adım da ateÅŸkesin hızla saÄŸlanması. Taraflar bu konuda da hemfikir olduÄŸunu görüşmeler sırasında belirtti.

Al Jazeera'nin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan SMDK Yüksek Müzakere Heyeti Sözcüsü Salim Muslat da bu bilgiyi doğruladı ancak insani yardımların ulaştırılmasının Cenevre'ye dönüş için yeterli olmadığını, ateşkesin sağlanması gerektiği konusundaki pozisyonlarının değişmediğini söyledi.

"Rusya'nın bombardımanı acilen durmak zorunda, Mart'a kadar bekleyecek durumda değiliz. Şu an dostlarımızla birlikte, Suriye'de işgal altındaki insanlara acil yardım ulaştırma üzerine çalışıyoruz. Birkaç gün içinde sahada insani krize bir çözüm görmeyi bekliyoruz. Ancak müzakere masasına dönmek için BMGK kararının uygulandığını görmemiz önemli."

Heyetin genel koordinatörü Riyad Hicab da soruya "Şu an birbirinden ayrı tutulması gereken iki önemli konu var, siyasi ve insani konular. Derhal insani yardım konusunda sonuç bekliyoruz" yanıtını verdi.

Steinmeier: Yol ayrımındayız

Riyad Hicab ve beraberindeki heyetle görüşmesinin ardından gazetecilerşn sorularını yanıtlayan Alman Bakan Steinmeier de "Bir yol ayrımındayız" dedi.

"Şiddet sarmalına hemen şimdi son vermeyi başaramazsak bu korkunç iç savaş uzayacak ve daha çok kurban verilmesine yol açacak. İnsani yardım konusunda somut sonuçlar elde etmeyi umuyoruz. Suriye'de kuşatma altında olan, acı çeken, açlıkla boğuşan insanlara yardımın ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Bu adımlarla şiddetin önemli ölçüde azaltılması yönünde ilerleme kaydetmeyi ve sonunda bir ateşkese varmayı umut ediyoruz."

Rusya'dan ateşkes önerisi

Toplantı öncesinde ABD ve Rus dışişleri bakanları da ikili görüşme yaptı. Lavrov görüşme öncesinde Rusya'nın bir ateşkes için önerisini hazırlayarak sunduğunu, ABD ve diğer ülkelerin yanıtını beklediğini söyledi.

Kerry ise SMDK heyetiyle yaptığı toplantının ardından bir araya geldiği Lavrov ile görüşmesinin başında, 'Suriye'de olup bitenlerle ilgili her açının konuşulacağı ciddi bir görüşme yapmayı umduğunu' söylemekle yetindi.

"Açıkçası, bir noktada insani yardım geçişi ve ateşkesle ilgili ilerleme sağlamak istiyoruz."

Cenevre'ye ara verilmesinin ardından ilk toplantı

Suriye'deki krize siyasi çözüm arayışı için 25 Ocak'ta Cenevre'de başlaması planlanan, ancak tarafların uzlaşamaması üzerine 29 Ocak'a ertelenen görüşmelerden bir sonuç alınamadı. Muhalefet, Rusya'nın ve rejimin saldırıları durmadığı sürece müzakere masasına oturmayacağını açıkladı. Bombardımanın durmasının BM Güvenlik Konseyi kararı olduğunu hatırlatarak, bu karara uyulmasını talep etti. BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura da görüşmelere 25 Şubat'a kadar ara verdi.

Sorunun parçası olan küresel ve bölgesel güçler Münih'te bir araya gelerek ateşkesi öngören BMGK kararının nasıl uygulanacağını tartışmaya karar verdi. 11 Şubat'ta başlayan toplantı öncesi konuşan SMDK Yüksek Müzakere Heyeti sözcüsü Salim Muslat, Cenevre'ye geri dönülmesi için BMGK kararının yerine getirilerek acilen ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledi. ABD'yi, Rus bombardımanı karşısında daha ciddi bir tepki vermeye çağırdı.

Kerry de, "Rusya'nın eylemleri masaya gelip ciddi bir müzakere yapmayı oldukça zorlaştırıyor. Rusya'ya acil ateşkes ve kapsamlı insani yardım için çağrıda bulunuyoruz. Suriye'deki insani krizi sona erdirebilmek adına Münih'te yapılacak toplantıdan ümitliyiz" diyerek toplantı için Rusya'yı işaret etmişti.

Münih'teki toplantı öncesinde Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler yaptı. İran Dışişleri Bakanı Zarif de Çinli ve İngiliz mevkidaşlarıyla bir araya geldi.

Münih'te dışişleri, Brüksel'de savunma bakanları Suriye'yi görüşüyor

Suriye'deki iç savaşa son vermek ve siyasi çözüm bulma amacıyla oluşturulan Uluslararası Suriye Destek Grubu Almanya'nın Münih kentinde toplandı.

Toplantıya DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun yanı sıra ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile Çin, Ä°ngiltere, Almanya, Fransa, Ä°talya, Suudi Arabistan, Irak, Ä°ran, Ãœrdün, Katar, Lübnan, Umman, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın dışiÅŸleri bakanları katılıyor.

Toplantı, 17 ülkenin dışiÅŸleri bakanları, BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Avrupa BirliÄŸi ve Arap BirliÄŸi’nden üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleÅŸtiriliyor.

Münih'te 17 ülke ve üç uluslararası örgütten oluşan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı yapılırken, aynı sıralarda Brüksel'de de ABD öncülüğündeki IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun savunma bakanları bir araya geldi.

Toplantı öncesi konuşan ABD Savunma Bakanı Carter, "Eğer bu odada bulunan tüm uluslar daha fazlasını yaparsa, kampanya çok daha fazla hızlanacaktır" dedi.

Carter, toplantı marjında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Muhammed bin Salman'la da görüştü. Görüşmede Carter, Suudi mevkidaşına 'hava saldırılarına yaptığı katkıyı artırma teklifi için' teşekkür etti. Ülkenin IŞİD'e karşı oluşturulan İslam koalisyonuna önderlik etmesini de memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Suudi Arabistan bir önceki hafta ABD öncülüğündeki koalisyonun talep etmesi halinde Suriye'ye kara birlikleri göndermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Carter da 'haberleri memnuniyetle karşıladığını' ve Brüksel'de IŞİD'le mücadelede yapılan katkıların nasıl artırılacağını görüşeceklerini söylemişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.