Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: İsrail Türkiye'ye yanaşmaya başladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha önce anlaşmaya yanaşmayan İsrail için 'Baktı ki AK Parti gitmeyecek, o zaman İsrail yeniden yanaşmaya başladı' dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye ile daha önce anlaÅŸmaya yanaÅŸmayan Ä°srail'in Ak Parti'nin iktidardan düşmediÄŸini anladıklarında görüşmeye yanaÅŸtıklarını ifade etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2016 yılı bütçesine iliÅŸkin yaptığı sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Kırım konusunda Türkiye'nin görüşlerinin hiç deÄŸiÅŸmediÄŸini söyledi. Türkiye'nin Kırım'ın illegal ilhakını tanımayacağını her zaman dile getirdiklerini belirtti. 

Bakan Çavuşoğlu, "Rusya'nın bize bu süreçte en büyük kızgınlıklarından birisi de Kırım konusunda. Batı da dahil tüm dünya önce yüksek sesle konuştular sonra unutmaya başladılar bu konuyu. Ama Türkiye bunu hiçbir zaman unutturmadı" diye konuştu.

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Rusya ile geçici olan sorunu aÅŸabileceÄŸini ancak ekonomik çıkarların baki olduÄŸunu ifade etti. 

"Kıbrıs'ta mülkiyet sorunu epeyce çözüldü"

Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdüğünü vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, tarafların epeyce konuda mesafe katetse de mülkiyet ve toprak gibi zor konuların da olduÄŸunu hatırlattı. Bu iki konunun birbirine girmiÅŸ durumda olduÄŸunu ve bir arada konuÅŸulduÄŸunu anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, şöyle devam etti: 

"Mülkiyet konusunda Ä°nsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine kararlarından sonra taşınmaz mal komisyonu kurulmuÅŸtu. Bu komisyon sayesinde bu sorunu epeyce çözdük. Bütçesi biraz daha fazla olsaydı belki çok daha çözülecekti. Özellikle güneydeki krizden sonra oradaki vatandaÅŸlar paralarını almak istediler. Bu sorunun çözümüne de katkı saÄŸlıyoruz. Suyu Ekim ayında vermeye baÅŸladık. Ä°leride kapasitesini artırıp güneye ve hatta diÄŸer bölge ülkelerine de vermek isteriz. Åžu anda su yönetimi ile ilgili görüşmeler devam ediyor. 

DoÄŸalgaz rezervi konusunda Türkiye'nin bu bölgedeki haklarını BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de kaydettik. Dolayısıyla Türkiye olmadan DoÄŸu Akdeniz bölgesinde hiç kimse hak iddia edemez. Tek taraflı sondaj çalışmaları baÅŸladıktan sonra KKTC'nin de haklarını savunmak için bunu yaptık. Åžimdi bir gerçek var. Kıbrıs'tan çıkacak gazın Türkiye'den baÅŸka gidecek bir güzergahı yok. Bu konuda Ä°srail'in de Kıbrıs Rum kesiminin de görüşü aynı. Bu nedenle yapılan anlaÅŸmaların da bir anlamı yok.”

Ä°srail ile iliÅŸkiler

Ä°srail ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için başından beri Türkiye'nin 3 ÅŸartı olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, bunun yerine gelmesi için de her zaman görüştüklerini söyledi. Bu konuların 2 sene önce de görüşüldüğünü ancak Ä°srail'in anlaÅŸmaya yanaÅŸmadığını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Gezi oldu, 17-25 Aralık oldu, sonra seçim oldu; baktı AK Parti gitmeyecek, o zaman Ä°srail yeniden yanaÅŸmaya baÅŸladı" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Çavuşoğlu, İsrail'e baştan beri Filistin üzerindeki ambargo ve ablukaların kalkması konusundaki şartlarda anlaşılırsa işbirliği yapabileceklerini söylediklerinin altını çizdi.

"PKK'ya yöneltilen telkinlerin aynısını PYD'ye de yönelttik"

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, PYD konusundaki eleÅŸtirileri deÄŸerlendirirken, PKK'ya çözüm sürecinde yönelttikleri telkinlerin aynısını PYD'ye de yönelttiklerine iÅŸaret etti. ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kandil ile iÅŸbirliÄŸi yerine Kürtler dahil oradaki insanların hakları için duruÅŸ sergileseydi, terörü seçmeseydi biz PYD ile de iliÅŸkilerimizi normalleÅŸtirirdik. Bizim Kürt vatandaÅŸlarımızla ne problemimiz olsun" ifadelerini kullandı.

Türkiye IŞİD konusunda ABD ile aynı görüşte

Türkiye'nin ABD ile IŞİD konusunda aynı görüşte olduklarını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Esed'in gitmesi konusunda da farklı düşünmüyoruz. Esed'in gitmesi için siyasi çözüm ÅŸart diyoruz, siyasi dönüşüm lazım" dedi. 

Türkiye'nin Cenevre ve Viyana toplantılarına destek verdiğini, siyasi müzakerelerin başlaması için muhalefete telkinlerde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "İnsani yardımların iletilmesi lazım, ablukaların kalkması lazım ama bunlar için Rusya'nın hava saldırılarının da durması gerekiyor" diye konuştu.

IŞİD konusunda Rusya ve ABD arasında bir eşgüdüm olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Öyle olsaydı, Rusya'nın saldırılarının yüzde seksen sekizi Amerika'nın da desteklediği ılımlı muhalefet olmazdı" dedi.

Suriye'deki ılımlı muhalefeti 114 ülkenin meşru muhalefet olarak kabul ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Amerika ile Rusya DAEŞ konusunda aynı düşünmüyor, Rusya'nın farklı ajandası var. Bugüne kadar Rusya'ya inanmakla hata ettiğini Amerika da anlamaya başladı" ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya'nın Suriye'nin geleceği konusunda da farklı görüşleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ABD'nin önceliğinin de planlanan 18 aylık geçiş sürecinin ardından Esed'in gitmesi olduğunu, ancak Rusya ve İran'ın ise Esed'in kalmasını istediğini söyledi.

Türkiye'nin Suriye politikası

Türkiye'nin bölgesel gelişmelere dair beş yıl önce ortaya koyduğu öngörülerin bugün gerçekleştiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Amerika, Avrupalılar, 'keşke sizi dinleseydik' dediler, üzüntülerini belirttiler. Ben iddia ediyorum ki bugün PYD konusunda YPG konusunda yanlış şey söyleyen Amerika ve bazı ülkeler de gerçeği görecek" dedi.

Amerika'da en çok konuşulan konunun Türkiye'nin önerileri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Amerikalıların "Türkiye'nin teklifini dile getirmedik, uygulamadık, güvenli bölgeye karşı çıktık ki şu anda elzem" şeklinde konuştuklarını söyledi. Benzer sözleri Avrupalıların da sarf ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ankara ziyaretinde de güvenli bölge konusunun ele alındığını kaydetti.

Türkiye'nin, Suriyelilerin güvenli bir bölgeye yerleşmesi ve sorunun çözülmesi için uçuşa yasak bölge önerisi de getirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Şimdi uçuşa yasak bölge yok, Rusya geldi bombalıyor. Rusya bombalıyor ne oluyor, insanlar bize geliyor ve biz bu insanları alıyoruz" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.