Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep ikinci Madaya olmaktan korkuyor

Suriye'de arkasına Rus hava desteğini alarak Halep'te ilerleyen rejim, kentin Gaziantep bağlantısını kesti. Halep merkezde muhaliflerin denetimindeki bölgede yaşayan siviller, rejimin ilerleyişinin devam etmesi halinde kuşatma altında kalmaktan endişeleniyor.



Suriye'de Rusya'nın hava desteÄŸiyle Halep'te ilerleyen rejim, geçen hafta kent merkeziyle Türkiye'nin Gaziantep baÄŸlantısını kesti. Halep’in merkezinde muhaliflerin denetimindeki bölgeler, batı kırsalı dışındaki tüm çevresiyle baÄŸlantısını kaybetti. Böylece kuÅŸatma tehlikesi bir kez daha gündeme geldi. Bu risk ÅŸimdiden kendini hissettirmeye de baÅŸladı. Zira yakıt fiyatları hiç olmadığı kadar zamlandı. Bunun sonucu olarak da tüm ürünlere zam geldi.

Kent merkezindeki siviller güçlükle geçinmekten şikâyetçi ve "Kuşatma olursa Madaya gibi aç kalacağız" diyorlar. Halep Yerel Konseyi, son gelişmelere karşı önlem almaya çalışıyor. Bu kapsamda fiyatları kontrol altında tutmak amacıyla şehirden gıda maddelerinin çıkarılmasını yasakladılar.

BaÅŸkent Åžam'ın kuzeybatısında yer alan Madaya, 7 aydan bu yana rejim güçleri ile Hizbullah militanlarının kuÅŸatması altında. Rejim askerleri ve Hizbullah'ın, 40 bin nüfuslu Madaya çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan kasaba sakinleri, temel gıda maddelerine dahi ulaÅŸamıyor. Halk, hayatta kalabilmek için aÄŸaç yaprakları hatta kedi yemek zorunda kalıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, abluka sebebiyle kasabada 30 kişinin açlıktan hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ocak ayında 16 kişinin daha ölmesiyle birlikte açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 50'ye yaklaştı.

BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayati ihtiyaçlarından mahrum.

"İnsani yardım girişi engelleniyor"

BeÅŸÅŸar Esed rejimi ve Hizbullah’ın kuÅŸatma altında tuttuÄŸu Madaya bölgesine; BM, Kızılay ve diÄŸer sivil toplum kuruluÅŸlarının gıda ve tıbbi yardım malzemeleri olan insani yardım konvoyu ocak ayı başında girebilmiÅŸti.

BM Ä°nsani Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye rejiminin, BM'nin acil yardım konvoyları için yaptığı izin baÅŸvurularından yüzde 75'ine cevap dahi vermediÄŸini söylemiÅŸ, bu konvoylardan sadece yüzde 10'unun halka ulaÅŸtırılabildiÄŸini açıklamıştı.

O'Brien 27 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Madaya ve diÄŸer bölgelerde açlıkla karşı karşıya olan insanlara da iÅŸaret ederek, "Madaya'dan acil tıbbi yardıma ihtiyacı olan 19 kiÅŸi tahliye edildi ancak tedavi edilmesi gereken toplam 400 kiÅŸiden sadece 37'si tahliye edilebildi. Kente saÄŸlık görevlilerinin ve daha fazla tıbbi malzemenin giriÅŸine ihtiyacımız var" demiÅŸti. O'Brien ayrıca, Madaya'nın buz dağının görünen kısmı olduÄŸunu vurgulayarak, Suriye'de 4,6 milyon kiÅŸinin ulaşılması zor bölgelerde, 486 bin 700 kiÅŸinin ise kuÅŸatma altında yaÅŸadığını belirtmiÅŸti.

Suriyeli muhalifler, Cenevre'deki görüşmelere katılmak için abluka altındaki yerlere yardım götürülmesini şart koşmuştu. Bu konuda garanti verilmesinin ardından muhalifler, görüşmelere katılacaklarını açıklamıştı.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.