Güncel
'Halep'i alana kadar durmak yok'
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in danışmanı, Şam'daki ofisinde Reuters ajansının sorularını yanıtlayan Buteyna Şaban, hedefinin Halep'i almak ve 'Türkiye ile sınır hattının güvenliğini sağlamak' olduğunu söyledi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre: Şam'daki ofisinde Reuters ajansının sorularını yanıtlayan Buteyna Şaban, beş yıldır devam eden iç savaşa diplomatik yollardan çözüm bulunabileceğine inanmadığını vurguladı ve ateşkes önerilerinin "terörizme son vermek istemeyen"; gerileyen isyancıları kurtarmak isteyen devletlerden geldiğini söyledi.
Rusya'nın hava saldırıları, İran ve Lübnan'dan Hizbullah'ın da desteğini alan Suriye ordusu son haftalarda Halep civarında önemli ilerlemeler kaydetti.
Halep şu anda isyancı milisler ile hükümetin denetimindeki bölgelere bölünmüş durumda.
Hükümet güçlerinin son saldırı harekatı beş yıldır devam eden iç savaşta en önemli dönüm noktalarından birini oluşturdu ve Suriye ordusu, isyancıların ana ikmal hattı işlevini gören Türkiye sınırına iyice yaklaştı.
Devlet Başkanı Esed'in danışmanı Şaban, "İsyancıların üç buçuk yıldır kontrol ettikleri kent ve köyleri kurtarmayı, Halep'i terör suçlarından temizlemeyi" hedefleyen askeri operasyonun durmayacağını söyledi.
'TÃœRKÄ°YE SAVAÅžIN ANA SEBEBÄ°'
Şaban, Şam'ın bu operasyonlardaki ana hedefini de "Türkiye ile sınırlarımızı kontrol edebilmek, çünkü Türkiye teröristlerin ana kaynağı ve ana geçiş noktası" diye açıkladı.
Birleşmiş Milletler dün Suriye hükümet güçlerinin ilerleyişinin başarılı olması halinde, Halep'in tamamen kuşatılabileceğini ve hâlâ isyancıların elinde olan kesimlerinde yaşayan 300 bin kadar insanın ikmal yolları kesileceğinden güç durumda kalabileceğini bildirmişti.
Buteyna Şaban Türkiye'nin mülteci krizini Avrupa ülkelerine şantaj yapmak için kullandığını da söyledi ve Ankara ve onun "Osmanlı hırslarının", 11 milyon insanı evinden yurdundan eden ve 250 bin kişinin ölümüne yol açan savaşın ana sebebi olduğunu kaydetti.
Esed'in danışmanı Şaban, "Kuzeydeki operasyonun sınırlarımızı kontrol altına alana ve Türkiye'nin krizin başından bu yana Suriye'ye göndermek için çalıştığı teröristleri durdurana kadar devam etmesini umuyoruz" diye konuştu.
Askeri harekatın aynı hızla sürüp sürmeyeceği konusundaki soruyu ise, "Allah izin verirse, kesinlikle" diye yanıtladı.
DENGELER DEĞİŞTİ
Suriye ordusu ve müttefikleri son haftalarda Lazkiye ile kuzeyde Türkiye'ye sınırı olan Halep ve güneyde Ürdün'e sınırı olan Dera vilayetlerinde önemli ilerlemeler kaydettiler.
Ordu güçleri Halep'in doğusunda IŞİD'in elindeki alanlarda da ilerleme kaydetti.
Bu ilerleme ile birlikte iki yıldır ilk kez gerçekleştirilecek olan Cenevre görüşmeleri de geçen hafta daha başlarken çökmüş oldu.
BM özel temsilcisi Staffan de Mistura bu ayın sonlarında görüşmelerin yeniden başlayacağını söylediyse de diplomatlar hükümet güçlerinin ilerleyişi sürdüğü müddetçe görüşmelerin başlaması ihtimalinin çok düşük olduğunu söylüyorlar.
İsyancılar görüşmelere başlamak için bombardımanın durmasını isterken hükümet görüşmelerin ön koşulsuz yapılması gerektiğini savunuyor.
'ULUSLARARASI Ä°RADE YOK'
ABD bir ateşkes ilanı için çabalarken, görüşmelerle ilgili uluslararası güçlerin bu hafta sonuna doğru diplomatik çabaları canlandırmak için yeniden biraraya gelmesi bekleniyor.
Askeri plandaki son hamleler, aralarında El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi hareketinin de bulunduğu İslamcı gruplara ve ABD'den destek alan Özgür Suriye Ordusu'na karşı Suriye hükümetinin elini güçlendirdi.
Suriye hükümeti bütün bu grupları "terörist" diye niteliyor.
Esed'in sözcüsü Şaban gerçek bir uluslararası irade olsaydı savaşın yıllar önce biteceğini söyledi şöyle sürdürdü:
"Suriye'de terörizmi destekleyen, onlara silah ve mali kaynak sağlayan devletler bu desteklerini sona erdirme kararı vermediler, o nedenle de diplomatik çabalar sonuç vermiyor."
Şaban, ateşkes isteyenlerin gerileyen isyancıları kurtarmaya çalıştığını da savundu.
Henüz yorum yapılmamış.