Sosyal Medya

Güncel

Tek çocuk politikası, Çin'e 'egoist nesil' getirdi

Çin’in son otuz yıldır yürüttüğü 'bir aileye bir çocuk' politikasının yaklaşık 500 milyon gençlerden oluşan yeni bir egoist neslin ortaya çıkmasına sebep olduğu belirtiliyor



Çin’de otuz yıldır sürdürülen tek çocuk politikası, 'egoist bir neslin' meydana gelmesine yol açtı. Rusya’nın Stoletiy (Yüzyıl) dergisinin internet sayfasında gazeteci Dimitri Melnikov imzasıyla yayınlanan haber analize göre, yakın gelecekteki Moskova-Pekin iliÅŸkilerinin stratejik ekseni Çin’deki bu yeni egoist neslin davranışlarına baÄŸlı olacak.

Yazıda Çin’in 'bir aileye bir çocuk' politikası sonucu ailelerde büyüyen tek çocuÄŸun ebeveynlerinden aşırı ilgi gördüğü, bunun sonucu da bencil, sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamayı düşünen şımarık bir neslin bağımsız bir hayata baÅŸlamakta olduÄŸu belirtildi.

Bu durumun ise mükemmel bir uyum içinde yaşayan önceki beş kuşağı birleştiren ünlü Çin filozofu Konfüçyüs'ün ideal aile hakkındaki düşünceleri ile bağdaşmadığı belirtildi. Çinli aile içinde bugün eskisi gibi en yaşlılar değil, en genç olanlar tüm imtiyazları ele geçirmiş durumdalar. Son zamanlarda yaşanan hızlı şehirleşme süreci sonunda ise Çinli ailelerin üçte ikisi kendi başına, başka aileler ile hiç bir alaka kurmadan yaşıyor.

Aile ve gençler arasında bu kötü gidiÅŸatın farkına varan ve ülke nüfusunun hızla yaÅŸlanmakta olduÄŸunu gören Çin Komünist Partisi geçen yıl Ekim ayında 'bir aileye bir çocuk' politikasını terk etmeye karar verdi. Ancak Rus yazara göre, Çinli yetkililerin bu kararı durumu kurtarmayacak ve Çin’in geleneksel aile yapısı unutulmaya mahkum olacak.

Habere göre tek çocuk politikası sonrasında, yakın zamanda Çin’de de Batı'da olduÄŸu gibi, kimsesi olmayan ve sosyal iliÅŸkilerden kopuk olan yeni şımarık nesil, ülke yönetimine kendi çıkarlarını dayatmaya baÅŸlayacak. Bu eÄŸilimin bir tezahürü, büyük metropollerde hiçbir sosyal iliÅŸkisi kalmayan yüz milyonlarca yaÅŸlı adamların ortaya çıkması. Oysa daha birkaç on yıl önce bu ülkede bakıcısız kalan yaÅŸlı adamların bulunmasını hayal etmek bile imkansızdı. Çünkü o zamanlar tarihte olduÄŸu gibi yaÅŸlılara ailelerin genç kuÅŸakları sahip çıkıyordu.

Bugün ise Çin gençliği sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamakla meşgul ve bunu başkalarının hesabından yapmasını asla umursamıyor. Evlenme çağına gelen genç kızlar yemek pişirmeyi bile bilmiyor. Ülkede sayısız toplu yemek yerleri mevcut. Ancak daha önceleri aile bireyleri ev mutfağında hazırlanan yemek masası etrafında toplanıyor ve bu farklı nesiller arasında ilişki ve dayanışmanı sağlıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.